artikel

De bevlogenheidsknop en de resultaten

Organisatie

Meer bevlogenheid en minder stress zorgt voor betere resultaten. En betere resultaten, daar worden managers en medewerkers blij van. Elk bedrijf en elke manager zou dus op een ontspannen en bevlogen manier medewerkers moeten inspireren tot grootse daden. Maar wat gebeurt er? Op een zakelijke manier worden medewerkers onder druk gezet, waardoor de resultaten niet veel beter worden. En het gevolg daarvan laat zich raden. Managers verhogen de druk en voegen meer stress toe. Zeg maar dag tegen de resultaten.

De bevlogenheidsknop en de resultaten

Medewerkers komen ziek thuis te zitten. De managers komen zelf ook onder meer druk te staan, waardoor hun resultaten ook onder druk komen te staan. En uiteindelijke sneuvelt ook het hoogste managementteam, onder druk van de aandeelhouders. Die zelf niet bevlogen zijn, maar gewoon elke jaar een winststijging van minstens 10,22 procent willen zien. En zo gaan bedrijven kapot, omdat er geen ruimte is voor bevlogenheid, geen passie, maar alles in dienst staat van winst en presteren onder druk.

Want pas als het beter gaat (financieel gezien) komt er ruimte voor ontplooiing. Pas als de cijfers goed zijn, komt er ruimte voor de ontwikkeling van medewerkers. Want pas als de cijfers goed zwart zijn, gaan we nadenken over zingeving. Veel organisaties realiseren zich echter niet dat met ontplooiing, ontwikkeling en zingeving ook de goede cijfers komen.

Pas als kundige medewerkers zelf meer inspraak hebben bij het bereiken van doelen, en meer inspraak krijgen op waar ze op beoordeeld willen worden (en door wie), en leidinggevenden daar de ruimte voor geven (en zelf die ruimte dus ook krijgen), ontstaat er een golf van bevlogenheid en positieve energie. Medewerkers zullen zichzelf op een anders inzetten voor het bedrijf. Werken vanuit hun kracht, om er maar een hippe term tegenaan te gooien.

En als die medewerkers zich willen ontplooien en ontwikkelen, dan moet je dat als organisatie stimuleren. Niet pas als er zwarte cijfers worden geschreven, maar juist omdat je wilt dat er zwarte cijfers worden geschreven. Het gevaar is natuurlijk dat die medewerkers uiteindelijk weggaan. Ze hebben ze zich mooi ontwikkeld, hebben de ruimte gekregen en dan gaan ze verder kijken. En dat is vaak het bezwaar van organisaties om mensen te trainen en op te leiden. Een bezwaar geïnitieerd door angst.

Maar weet je wat pas beangstigend is? Dat je als organisatie je personeel niet ontwikkelt en niet bevlogen laat werken, en dat dat personeel blijft! Dan heb je dus een onderontwikkelde, niet bevlogen, gestreste groep mensen op de werkvloer. En zie daar maar eens resultaten mee te boeken. Dat gaat echt niet lukken. Tenzij je de bevlogenheidsknop weer weet te vinden.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel