artikel

Het einde van de work-life balance?

Organisatie

Verwarring alom. Moeten we nu altijd bereikbaar zijn? Of moeten werknemers het recht hebben om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn voor het werk? De PvdA vindt het laatste. Dat is beter voor onze relaties, en het zou het aantal burn-outs verminderen.

Het einde van de work-life balance?

Daartegenover staan mensen die zeggen dat werk en prive juist minder gescheiden moeten zijn. Dat we flexibeler moeten zijn. Immers, steeds meer bedrijven zijn 24/7 bereikbaar, omdat de klant daar om vraagt. Natuurlijk vraagt 24/7 bereikbaar zijn veel van werknemers. Zeker als die werknemer verplicht van 09.00 tot 17.30 uur op kantoor heeft gezeten en 45 minuten enkele reis onderweg is. Dan gaat iedereen langzaam stuk.

Er moet dus wel balans zijn. Op het werk aandacht voor fitheid, welzijn, gezondheid en ontspanning. Want als er verwacht wordt dat jij buiten de kantoortijden ook werkt, dan mag je als werknemer verwachten dat je onder kantoortijden mag sporten. Of boodschappen doen, of met je kind naar zwemles. Voor werknemers wordt het dan aantrekkelijker om hard te werken, en de organisatie kan zich in de markt zetten als organisatie die echt aandacht heeft voor de werknemers, voor vitaliteit en gezondheid.

Dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat je alles voor 100% moet doen. Dat lijkt ook een garantie voor een burn-out, maar dat lijkt niet zo te zijn. Want met alles 100%, wordt ook alles bedoeld. Op je werk 100% aan het werk. Thuis voor 100% thuis met aandacht voor je gezin. Sporten met 100% inzet. En rusten ook voor 100%.

Volgens Danielle Braun en Jitske Kramer is de scheiding tussen werk en privé niet meer reëel. ‘Niet in 2017. Niet nu we elke dag mondialer, bereikbaarder, virtueler, meer online, diverser, nomadischer werken dan ooit. De beste manier om met die vermenging van werk-privé om te gaan is volgens ons te zorgen dat bedrijven en organisaties woest aantrekkelijk en verrukkelijk lief zijn. Power & Love door de gangen laten stromen. Werken vanuit gezamenlijk vuur, zodat de passie door de gangen vloeit. Rechtstreeks naar onze ouders, kinderen, vrienden, geliefden, buren, wijken, steden, volken toe. Niet compartementaliseren maar weer heel worden. Duurzame tribes bouwen op je werk en thuis tegelijk. Dat alles er mag zijn. ‘Bring your whole self to the work’ noemen sommige bedrijven dat al. Daar zit onze passie. Wij geloven er oprecht in dat goede, mooie corporate tribes leiden tot steviger relaties, krachtige gezinnen, zelfbewuste stadstribes en een lievere wereld.’

Op 20 juni 2017 tijdens Summerboost Corporate Tribe doorbreken Braun en Kramer de scheiding. Kennis opdoen & buiten spelen. Impact & fun. Corporate & slippers. Beamers & zon. Werk & vakantie. F*ck the work-life balance. There is only life.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel