artikel

De betonschaar, het hangslot en vertrouwen bij HP

Organisatie

Een van de beroemdste verhalen in de geschiedenis van de hightechindustrie is die van Bill Hewlett en de betonschaar.

De betonschaar, het hangslot en vertrouwen bij HP
Geen hangslot maar 100% vertrouwen

Een halve eeuw geleden ging William Hewlett, de medeoprichter van het grote elektronicabedrijf Hewlett-Packard, op een zaterdag langs bij het toen nog kleine bedrijf om een paar zaken te controleren. Toen hij aankwam was hij ontzet over het feit dat een groot aantal technici stond te niksen. Toen Hewlett vroeg waarom, kreeg hij als antwoord dat al het gereedschap dat nodig was om hun werk te doen, lag opgesloten in de voorraadruimte. En de enige persoon die de sleutel had, het hoofd van het laboratorium, was er nog niet.

Regels van het spel veranderen

De historie grijpt vaak terug op leiders zoals Alexander, Sherman en Ted Roosevelt Jr. op Utah Beach, die een obstakel tegenkomen en in plaats van ertegen te vechten, het probleem omzeilen en de regels van het spel veranderen. Dat is precies wat Hewlett die morgen ook deed. Hij liep rond totdat hij een betonschaar vond en knipte het hangslot door dat de voorraadkamer afsloot. Daarna verkondigde hij aan de verbaasde technici dat er vanaf nu een nieuwe regel bij hp zou gelden en dat was dat er nooit meer een slot op de voorraadkamers zou komen. Iedereen die zou proberen een nieuw slot te plaatsen, zou op staande voet worden ontslagen.

Toen een van de technici aarzelend opwierp dat de reden voor het slot was dat medewerkers geen gereedschap mee naar huis zouden nemen voor eigen gebruik, antwoordde Hewlett dat hem dat geen moer kon schelen. Ze zouden wellicht misschien iets geweldigs kunnen uitvinden in hun eigen tijd en daarnaast vertrouwde hij erop dat ze de spullen zouden terugbrengen.

Bedrijfsfilosofie gebaseerd op vertrouwen

Het doorknippen van het hangslot lijkt misschien een onbeduidend detail, maar de weerklank van die gebeurtenis veranderde de moderne bedrijfsvoering en heeft nog steeds invloed. Dat komt omdat het verhaal van Hewletts actie zich snel verspreidde binnen hp en onderschrijft wat bij insiders en outsiders bekend werd als de hp Way. Het was de bedrijfsfilosofie die gebouwd was op het vertrouwen in de hp-medewerkers om zelf hun eigen beste pad te vinden om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken.

De hp Way is natuurlijk de beroemdste en meest gerespecteerde bedrijfscultuur die ooit is uitgevonden. De innovaties van het bedrijf (flexibele werktijden, aandelen in het bedrijf, winstdeling enzovoort) zijn door vele bedrijven over de hele wereld geïmiteerd. En het begon allemaal met een klein beetje theater van Bill Hewlett die met een betonschaar stond te zwaaien.

Bron: Team Genius

Door: Michael S. Malone, Rich Karlgaard

Team Genius

Team Genius

Het boek: Team Genius
Met levendige voorbeelden en recent wetenschappelijk onderzoek toont Team Genius managers en bestuurders dat het plannen, ontwerpen en managen van sterke teams niet langer speculatie hoeft te zijn. Het boek geeft concrete oplossingen voor essentiële vragen die het verschil maken tussen succes en vergetelheid.

Reageer op dit artikel