artikel

Ethisch excelleren met de 7 klassieke deugden

Organisatie

Deze vragen kunnen bedrijven in discussies zichzelf stellen over de zeven klassieke deugden. Hiermee verleggen ze de focus van ‘je-houden-aan-de-regels’ naar ‘ethisch excelleren’.

Ethisch excelleren met de 7 klassieke deugden
Beter ethisch gedrag met klassieke deugden
 1. Vertrouwen: vertrouwen in elkaar
  Wanneer heeft vertrouwen ons als organisatie sneller en wendbaarder gemaakt? Hoe kunnen we vertrouwen herstellen? Op ons best: hoe verdienen en verdiepen we vertrouwen?
 2. Mededogen: een goed begrip van elkaars uitdagingen
  Hoe ondersteunt mededogen of compassie onze zakelijke doelstellingen? Hoe vergroot medeleven betrokkenheid? Wanneer hebben daden van mededogen onze bedrijfsresultaten verbeterd?
 3. Moed: kracht in het aangezicht van tegenspoed
  Wanneer ben je getuige geweest van moed in ons bedrijf? Wie is goed in het aanmoedigen van mensen om moedig te zijn? Hoe kunnen we mensen helpen om moediger zijn?
 4. Rechtvaardigheid: een zorg voor eerlijkheid
  Als bedrijf, wanneer hebben wij een collega geholpen? Hoe kunnen we onze mensen nog meer helpen om hun betrokkenheid te vergroten bij het stellen van hun eigen prestatiecriteria? Wanneer waren we op ons best in het voorzien in de behoeften van al onze stakeholders?
 5. Wijsheid: het hebben van goed, gezond oordeel
  Wat zijn onze verstandigste beslissingen geweest? Toen we met onze moeilijkste beslissingen werden geconfronteerd: wanneer hebben we de beste route gekozen en hadden we de kracht om door te zetten? Hoe kunnen we onze wijsheid bewuster inzetten en integreren in onze besluitvorming?
 6. Matigheid: het hebben van zelfbeheersing
  Hoe kunnen we twee concurrerende krachten in balans houden, zoals de zorg voor het bedrijf en de zorg voor het individu, of mededogen en gerechtigheid? Hoe kunnen we mensen helpen te oefenen in zelfbeheersing? Wanneer hebben we het heel goed gedaan in het aanmoedigen van medewerkers om een goede life-work balance te houden?
 7. Hoop: een positieve, optimistische verwachting van toekomstige gebeurtenissen
  Voor welke onderdelen van het werken voor ons bedrijf bent u dankbaar? Wat doen we goed, en hoe kunnen we dat meer doen? Wanneer was onze cultuur op zijn best?
Reageer op dit artikel