artikel

Connect en laat de mix werken!

Organisatie

Wow! Laat de mix werken. Een praktische en inspirerende kijk op diversiteit en inclusie. Voor teams. Op elk niveau. De mix laten werken. Met elkaar vliegen. Over kijken vanuit een opvallend perspectief. Zonder automatische piloot. Nieuwsgierigheid. Lef om van de gebaande paden af te wijken. Een kwestie van mentaliteit. Het gewone uitdagen. Vragen stellen. Elke dag. Openstellen. Exploreren. Creëren. Om het veilig te maken om anders te mogen en te kunnen zijn. Om te genieten van elkaars verschillen. En deze te benutten. Inclusief. En/en.

Connect en laat de mix werken!
Dynamiek door verschillen van de mix

Door Jitske Kramer

Teams die het lastig vinden om verschil te benutten. Fragmentatie in je organisatie. Subculturen. Wij – Zij denken. Of juist eenheidsworst. Heb je behoefte aan meer diversiteit binnen je organisatie? Zoek je naar manieren om beter internationaal te werken? Verlangen om als team te innoveren door álle talenten te benutten? Droom je over inclusief werken, waarbij er ruimte is voor nieuwe mensen, meer kleur, andere persoonlijkheden, frisse ideeën en innovatieve inzichten?

Ik spreek op het Jaarcongres Verandermanagement over anders kijken, creativiteit, flow, fragmentatie, sabotage, diversiteit, inclusie, openheid voor verschillen. Niet alleen in theorie, maar toegespitst op de eigen organisatie, de eigen afdelingen en teams. En ieders eigen rol hierin. De sleutel voor diversiteit op het werk ligt niet zozeer in de verschillen, maar in de dynamiek die ontstaat door de verschillen. Dit vraagt daadkrachtig en verbindend leiderschap.

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

Centraal staan de 8 inclusie principes. Door deze inclusie principes in de praktijk te brengen, kun je de verschillen tussen mensen beter laten werken. Afhankelijk van vraag en behoefte, kunnen we verschillende accenten in leggen. Meer afgestemd op strategische vragen (hoe creëren we een inclusieve werkcultuur in onze organisatie); teambuilding (hoe gaan wij samen beter om met onze verschillen); diversiteit binnen Nederland (etniciteit, man/vrouw, leeftijd, etc) en internationaal (culturele verschillen). Hierbij de principes op een rij:

  1. Kloon niet

Begrijp hoe jouw voorkeuren je besluiten beïnvloeden.
Verbreed je voorkeur.
Werk bewust met mensen die anders zijn dan jij.
Beoordeel een idee, niet een persoon.

  1. Zie de macht van macht

Ga bewust om met de vraag wie er bepaalt wat normaal is.
Bespreek regels en gedrag dat mensen buitensluit.
Zet je privileges en plek in de rangorde in voor het grotere geheel.

  1. Daag de waarheid uit

Durf je eigen mening en de groepsnorm ter discussie te stellen.
Voer eerlijke gesprekken over verschillen en overeenkomsten.
Ga actief op zoek naar je eigen ongelijk.
Accepteer dat er meerdere waarheden zijn.

  1. Geniet van het onbekende

Doorbreek vaste patronen en probeer nieuwe dingen uit.
Creëer veiligheid door je lerend op te stellen.
Erken en herken spanning en onzekerheid.

  1. Niet of/of, maar en/en

Zie een andere mening niet als een obstakel.
Denk en/en, met het gezamenlijke doel voor ogen.
Ga uit van je eigen voorkeur, en voeg de kwaliteit van anderen toe.

  1. Zoek actief naar het alternatief

Duw afwijkende standpunten niet onder water.
Zeg op respectvolle wijze wat er gezegd moet worden, zonder angst voor afwijzing of voor je positie.
Betrek mensen die het aangaat, persoonlijk bij je besluiten.
Luister oprecht naar hun mening.

  1. Varieer in ritme

Stem af op elkaar, op de doelen en op de situatie.
Pas de werkwijze aan, niet de mensen.
Muziek als universele taal

  1. Doe het samen

Zet je in voor verbinding.
Steun goede initiatieven openlijk.
Maak ruimte voor informeel, menselijk contact.

Jitske Kramer

Door: Jitske Kramer,mede- auteur van De Corporate Tribe, managementboek van het Jaar 2016, en Building Tribes. Ook schrijft ze het boek Jam Cultures.

 

Reageer op dit artikel