artikel

Waar doe jij het?

Organisatie

Wij bij voorkeur op het strand. Zoals hier in Bloemendaal, bij een lekkere strandtent met zon of kampvuur. Voeten in het zand. Laptop mee. Vergaderen. Toekomstplannen maken. Herbronnen. Bedenken wat ook al weer de totem van onze Academie was. Een lezing ontwerpen. Onze podium-planningen doornemen. De inhoudsopgave voor een nieuw boek maken. Onze eerste vergadering was op het strand mét kinderen en vliegers. Het heeft veel moois gebracht. Dus sluiten we elk jaar af op het strand en starten we er weer. Omdat daar onze totem staat. Dit jaar met z’n achten.

Waar doe jij het?

Stage does matter. Tribes overal in de wereld weten dat. En als je eerlijk bent jij zelf ook. Afgelopen vakantie: waarom liep je dat ene restaurantje wel in en het andere snel voorbij. Wat maakte dat je je die ene plek zo goed herinnert en op de andere niet echt kon aarden. En wat deed de invloed van klimaat op je humeur en op de dialogen die je met andere mensen voerden privé of zakelijk.

Stage does matter. Jitske voelde de invloed van omgeving in lijf en ziel in Suriname. Naast genieten van land en gezin deed ze deze zomer onderzoek naar slavernij verleden en de kracht van ritme en muziek als geheimtaal daarbinnen. En daarbij kreeg ze van iemand een wijze raad: stop met begrijpen. Ga het voelen. En dan opeens voel je het. Dat Surinaamse inheemse Indianen diep in de Amazone een veel ingetogener ritme hebben dan de Marons een eind verderop. En hoezeer beiden door hun omgeving beïnvloed zijn.

Stage does matter. Danielle voelde de ijskoude wind én de onbeschrijfelijk ruige schoonheid door haar lijf stromen in IJsland. Hoe logisch dat juist op die éne plek, door Vikingen het Alping werd opgericht, het eerste parlement ter wereld. Een magische plek omgeven door geisers, warmwaterbronnen, watervallen en rivieren. Waar de Vikinghoofdman hoog gezeten op een rots recht sprak en er wetten werden gemaakt, zoals die keer dat besloten werd dat de oude Viking Goden plaats zouden maken voor het Christendom. Waar straffen werden uitgedeeld door verdrinking in de snelstromende rivier en vrede werd gesloten door samen in de warmwaterbronnen te baden.

Mensen vormen hun omgeving, en omgeving vormt mensen. Wat eerst komt weten we niet zo goed. Maar het is zeker dat je in een strak notariskantoor met marmeren gangen en vierkante tafels andere dialogen voert dan in een ballenbak op zitzakken zoals bij Coolblue. En we weten dat bij veel mensen de kracht van de natuur helend werkt; des te meer reden om duurzaam werken en leven nóg serieuzer te nemen het komend jaar.

Stage does matter. Probeer het eens de komende week. Niet te focussen op de inhoud van het overleg waar je zo heen gaat, maar alleen maar de ruimte te ervaren. Te voelen wat die met jou en met de andere genodigden doet. Want al heb je een topfacilitator… Out of the box over de toekomst nadenken in een kelder zonder licht in een vervallen conferentieoord, zoals wij eens meemaakten, is wel héél veelgevraagd. Bezuinigingsplannen voor je organisatie doorspreken met je Raad van Bestuur in een luxe kasteeltje met vijf-gangen lunch doet iets in beeldvorming en in je eigen hoofd. Een teambuildingsuitje op de kartbaan voorspelt een ander jaar dan een teambuildingsuitje op een zorgboerderij. Een ronde tafel heeft een totaal ander effect op de onderlinge verhoudingen in een verhit overleg dan een langwerpige waar sommige mensen elkaar niet goed kunnen zien. In een kring staand evalueren aan het einde van een cursus geeft een andere vibe dan zittend. Intervisie buiten met je voeten in het zand geeft een ander gesprek dan in de hoek van de kantoortuin.

Waar je het doet? We kunnen er mee spelen. Een ruimte kiezen die maakt dat er die dialogen plaatsvinden die je bedoelt. Zo werkten wij eens met een directieteam waar ‘onveiligheid’ een hot issue was aan een tafel middenin een gevangenis. En vergaderde een College van B&W in een cultuurtraject eens voor de deur van het gemeentehuis om uit te drukken dat het ze echt menens was… meer transparantie. En zelf… voerden wij onze financiën en winstdeling overleg dit jaar op een hele lieve plek. In een Engelse theetuin met vlinders en bloemen. Met zoete taartjes erbij. Omdat we van delen houden.

Waar jij het doet… bepaal je zelf. Laat het je niet overkomen ‘omdat we nu eenmaal zaaltjes op de derde verdieping hebben’. Ja… een externe locatie huren is soms duurder. Maar écht duur is het als je een nietszeggende vergadering hebt en de arbeidsuren van de deelnemers weggegooid zijn. Moet je dat eens doorrekenen… En dan is productieverlies door de frustratie na een duf overleg vaak niet eens in geld uit te drukken. En trouwens… broodjes meenemen naar het stadspark met je MT… is helemaal niet duur.

Enjoy! Waar je het ook doet. Stage matters.

Door Danielle Braun en Jitske Kramer

  • Wil je Danielle en Jitske live meemaken? Kom dan naar het event Corporate Culture >>>
     
    ‘Wij maken grote reizen om dingen te zien, waarop wij in onze eigen omgeving geen acht slaan.’
    Plinius de Jongere – Romeins politicus 62-113
Reageer op dit artikel