artikel

Mythen en vooroordelen over vrouwen en werk

Organisatie

Zo veel getalenteerde vrouwen, en het is zo moeilijk voor ze om een plek te vinden waar ze helemaal uit de verf komen. Zeker omdat ze toch last hebben van vooroordelen.

Mythen en vooroordelen over vrouwen en werk
Vrouwen hebben last van vooroordelen

Lisa Unwin (medeoprichter van het Britse bureau She’s Back) ergert zich groen en geel: organisaties krijgen hun vacatures niet vervuld, terwijl heel veel bekwame vrouwen niet meer aan de bak komen, vooral niet als ze er een tijdje uit zijn geweest. Zij signaleert zes desastreuze vooroordelen.

Vooroordelen waar herintredende vrouwen onder lijden

  1. Vrouwen die terugkeren na er een tijdje uit te zijn geweest, willen parttime werken. De meeste vrouwen willen weliswaar flexibiliteit, maar dat is wat anders dan parttime. Parttime wordt geassocieerd met banen die minder strategisch en minder belangrijk zijn, voor mensen die minder toegewijd zijn. Vrouwen willen gewoon volwaardige banen met status – én enige flexibiliteit, ja.
  2. Het ontbreekt vrouwen aan zelfvertrouwen. Het omgekeerde is het geval: deze vrouwen hebben enorm veel levenservaring en kracht opgedaan. Zij pakken dingen aan en lossen ze op. Ze meeste vrouwen ervaren géén issues op het gebied van zelfvertrouwen.
  3. Vrouwen die een tijdelijke pauze inbouwen, zijn niet ambitieus. Integendeel: het vergt veel ambitie om weer te gaan werken. Dan loop je tegen nogal wat dingen aan, van kinderopvang en financiële issues (de kinderopvang slokt een flink deel van het salaris op) tot überhaupt een baan vinden.
  4. Vrouwen gaan pas weer werken als ze thuis geen fulltime moeder meer hoeven te zijn. Het beeld dat vrouwen stoppen met werken om met de kids cupcakes te bakken, is grotesk. Vrouwen zijn sowieso, net als mannen, ook om andere redenen tijdelijk niet actief op de arbeidsmarkt (bezuiniging en ontslag, poging om een eigen bedrijf te starten, zorg voor hulpbehoevende ouders).
  5. Hun vaardigheden zijn afgenomen. Niet alleen doen vrouwen buiten de werkplek waardevolle kennis, ervaring en deskundigheid op, ook weten veel vrouwen die een pauze nemen dat ze ooit terugkeren en blijven zij hun vaardigheden goed onderhouden en ontwikkelen. Als zij weer gaan werken, brengen zij vaak juist extra waarde mee.
  6. Deze vrouwen hebben de baan niet echt nodig. Ze hebben een man met een goed salaris, en de beslissing om eruit te gaan was sowieso een luxe. De meeste vrouwen stoppen juist tijdelijk met werken vanuit economische noodzaak: doorwerken kost vaak meer dan het oplevert. En ja: als de kinderen zelfstandiger zijn en naar de middelbare school gaan, verandert het plaatje en wordt een fulltime baan de slimme financiële keuze.

Bron: Strategy+business

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel