artikel

Thuiswerken is grenzen stellen

Organisatie

Hoe blijf je bij thuiswerken gefocust op je werktaken als zich thuis allerlei privézaken aan je opdringen?

Thuiswerken is grenzen stellen
Thuiswerken: hou je aandacht erbij

Woon-werkverkeer, dresscodes, tijdrovende gesprekken met collega’s: als je thuis werkt, blijft het je bespaard. Ideaal – totdat je privéleven zich opdringt. Een boodschap hier, een telefoontje daar, de auto naar de garage brengen, de buurvrouw die langswipt, de kinderen die aandacht vragen: voor je het weet ben je ’s avonds aan het werk. Dat voorkom je door werk en privé glashelder af te bakenen, weet timemagementcoach en thuiswerker Elisabeth Grace Saunders. Doe thuis net of je op kantoor zit.

Tips bij thuiswerken

  • Doe aan timemanagement en bepaal je werkuren. Pakweg: van 9 tot 6. In dit tijd doe je geen dingen die je ook niet op kantoor kunt doen. Doe je dat wel, dan heb je nooit meer vrij én krijg je je werk niet af. Resultaat: je voelt je voortdurend schuldig, tegenover vrienden en familie (geen tijd) en over je werk (niet af).
  • Kies een paar concrete dingen die je af wilt hebben aan het eind van de dag. Werk je één dag per week thuis, probeer dan calls of meetings op die dag te voorkomen. Doe thuis werk dat je op kantoor lastiger voor elkaar krijgt, bijvoorbeeld creatief en strategisch schrijfwerk.
  • Stel je grenzen tegenover anderen. Maak vrienden en familie duidelijk dat je aan het thuiswerken bent, en dat je werklocatie geen vrijbrief is om langs te komen, te bellen, of je met klusjes op te zadelen. Zonder je af in je werkkamer, doe de deur op slot en geef niet thuis.

Bron: Harvard Business Review

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel