artikel

Werknemers willen complimenten en uitdagingen

Organisatie

Het najaar is voor veel organisaties de periode waarin wordt gekeken naar salarisverhogingen en bonussen. Onderzoek van Nuon bevestigt echter dat medewerkers vooral een oprecht compliment van hun manager waarderen.

Werknemers willen complimenten en uitdagingen
Complimenten gaan boven loonsverhoging

Geen complimenten, geen waardering

Van de ruim 1000 respondenten krijgt 46% liever expliciet uitgesproken waardering voor goed werk dan een financiële beloning (21%). Als complimenten uitblijven laten de meeste medewerkers het erbij. Gevolg is dat ze zelf ook geen waardering meer uitspreken. Onuitgesproken waardering leidt tot teleurstelling (50%), onzekerheid (35%), onverschilligheid (23%) en/of frustratie (21%).

Uitdaging, anders nieuwe baan

Van de werknemers die erover denken om van baan te wisselen, doet 18,5% dat omdat hun huidige baan te weinig uitdaging of groeimogelijkheden biedt. Andere belangrijke redenen zijn ontevredenheid over de werkzaamheden (9,9%), de werksfeer (9,7%). En het salaris (6,5%). Van de werknemers die aan een baanwissel denken is bijna een derde tussen de 18 en 30 jaar. Ruim de helft van alle potentiële baanwisselaars is vrouw. Vooral voor 18- tot 30-jarigen (45,3%) en lager opgeleiden (48,4%) is het salaris de belangrijkste reden om een andere baan te willen.

Bronnen: CV Ster Baanwissel Onderzoek en Nuon Nationaal Waarderingsonderzoek

Boekentips:

Reageer op dit artikel