artikel

De impact van je baas op je privéleven

Organisatie

Steun van je baas kan je persoonlijk welzijn sterk verbeteren. Want de baas heeft behoorlijk wat invloed op je privéleven.

De impact van je baas op je privéleven

Verdrinken in de deadlines, lange uren vastgeplakt zitten aan je werk zonder tijd voor jezelf, vechten om tijd vrij te maken voor een ziek kind: het zijn bekende knelpunten in de werk-privébalans. Maar Michael Ford (University of Alabama) en collega’s keken verder dan slecht matchende agenda’s. Zij onderzochten incidenten in diverse bedrijfstakken en beroepen en inventariseerden welke gedragskenmerken van superieuren als gunstig werden ervaren voor de privé-werkbalans.

Emotionele steun en respect

Het welzijn van werknemers die zorgen aan hun hoofd hebben en advies nodig hebben, gaat vooruit als de baas beschikbaar is om te praten of op andere manieren bij te springen. Omgekeerd: als een werknemer wordt afgeblaft of beledigd door de baas of oneerlijk wordt behandeld, leidt dat vaak tot boosheid en gepieker thuis.

De baas als rolmodel

Bazen stimuleren een goede privé-werkbalans als ze zelf het goede voorbeeld geven (workaholics doen het omgekeerde). Overigens staan superieuren soms ook zelf onder enorme druk van de organisatie. Soms hebben ze te weinig tijd en energie om te helpen. Ze zijn in die zin een reflectie van de steun die zij zelf van de organisatie krijgen.

Goed management van slechte presteerders

Collega’s die ondermaats presteren zijn een voortdurende bron van boosheid en frustratie, vooral als ze anderen extra werk opleveren. Als superieuren die mindere goden en de verschillen goed managen, voorkomen ze extra werklast en stress thuis.

Taken goed toewijzen en mensen ontlasten

Sommige werknemers geven aan dat hun superieuren hen helpen bij hun werk. Het kan dan gaan om een keer voor iemand invallen, er een ander bij halen om te helpen, of bepaalde taken overnemen. Dat komt ten goede aan de privé-werkbalans. Omgekeerd is een baas die voor een voortdurend overspannen werkbelasting zorgt een bron van onbalans tussen privé en werk, zeker als extra werk onvoorspelbaar is of slecht wordt gepland. Werknemers zijn dan thuis zo moe dat ze niet toekomen aan quality time met hun familie.

Bron: Quartz

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Boekentips:

Reageer op dit artikel