artikel

Hoe je bias uit je wervingsproces houdt

Organisatie

De meeste organisaties erkennen het belang van alomvattende diversiteit op de werkvloer. Teams met bredere ervaring en uiteenlopende perspectieven presteren beter. En organisaties met een gedifferentieerd arbeidspotentieel begrijpen de behoeften van uiteenlopende klanten beter. Vooral in het aannamebeleid is bias een risico. Maar vooral snel groeiende bedrijven zijn in hun wervingsprocessen niet altijd even zorgvuldig.

Hoe je bias uit je wervingsproces houdt
Hou het wervingsproces zuiver

 Tips voor een goed wervingsproces

  • Let op het taalgebruik in je vacatures. Bepaald taalgebruik spreekt vrouwen minder aan. Er is software die vacatures screent op te mannelijk taalgebruik (verkocht door Textio). Doorleestip: ‘How the Language in Job Ads Affects the Quality of Applicants’.
  • Pas op met referenties van medewerkers. Zij tippen graag mensen die op hen lijken.
  • Verberg demografische en persoonsgegevens in de cv’s. Of je wilt of niet: iemands achtergrond (arbeidersklasse, elite), etniciteit en sekse beïnvloeden de keus. Bekend experiment: vrouwen die voor een orkest auditie deden achter een gordijn hadden 50% meer kans om te worden geselecteerd.
  • Ga bij elke vacature voor minstens één kandidaat uit een groep die onvoldoende vertegenwoordigd is in je onderneming. Zorg ook voor diversiteit in de groep beoordelaars.
  • Standaardiseer de interviewvragen. Alleen dan kun je goed vergelijken en voorkom je persoonlijke willekeur, bij afwijzingen en bij de vorm die het sollicitatiegesprek aanneemt (van ouwe jongens krentenbrood-praatje tot een spervuur van lastige vragen). Ongestructureerde gesprekken kunnen het wervingsproces schaden, omdat managers inzoomen op details die zij persoonlijk belangrijk vinden en soms belangrijke andere zaken over het hoofd zien.

Aanbevelingen voor betere sollicitatiegesprekken

  • Plan vooruit: maak een checklist met vaste vragen die je alle kandidaten stelt.
  • Beoordeel kandidaten in real time, in de loop van het gesprek. Doe je dat later, dan speelt je geheugen je parten (je herinnert je vooral opvallende dingen, niet per se de belangrijkste).
  • Wordt een kandidaat geïnterviewd door meerdere managers, wacht dan tot iedereen aan de beurt is geweest voor je ieders aantekeningen vergelijkt.
  • Zet niet meerdere managers tegelijkertijd tegenover een kandidaat. Het perspectief van de afzonderlijke beoordelaars wordt dan namelijk beïnvloed door dat van hun collega’s.

Bron: Quartz

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel