artikel

Naema Tahir: ‘Het oordeel van een ander accepteren is een mooie houding’

Organisatie

‘De plek voor ouderen op het werk is weg, en daarmee hun senioriteit en het gezag’, dat zegt schrijfster en jurist Neama Tahir, die vindt dat ouderen veel meer een waardevolle rol kunnen hebben op het werk en in de samenleving.

Naema Tahir: ‘Het oordeel van een ander accepteren is een mooie houding’
Naema Tahir: respect voor senioriteit verdwijnt'

Cultuur is belangrijk voor Tahir, die spreekt op het event Corporate Culture. ‘Want cultuur zorgt ervoor dat mensen met elkaar verbonden zijn’, zo zegt ze, ‘Cultuur bestaat in verschillende lagen, die zorgen voor verschillende verbondenheden. Je hebt de etnische cultuur, bedrijfscultuur, thuiscultuur, de cultuur op de sportclub. Je wilt je daarmee verbonden voelen. Dat is een oergevoel, dat geeft vertrouwen, geborgenheid en het boort al je emoties aan.’

Toch is cultuur niet altijd positief, vindt Naema Tahir: ‘ Je kan je ook beperkt voelen door je cultuur. Mijn eigen ik kan je dan niet kwijt. Dat is een keerzijde. Maar uiteindelijk gaat het om balans. Een balans tussen waarin je je sterk en waarin je beperkt voelt. We denken hier in het westen heel veel ik, ik, ik, maar dat is veel minder ‘ik’ dan het lijkt. Want heel veel ‘mensen die in het centrum van de wereld denken te staan zijn ook ouder, zorgen voor hun kinderen, of doen aan mantelzorg, helpen hun collega’s. Het is niet zo ‘ik-ik-ik’ als we denken, want het is maar net waar we de accenten leggen. Het gaat om de gulden middenweg.  Het gaat om balans. Met alles. Je kunt heel stellig zijn, maar als je altijd stellig bent, krijg je ook niks meer voor elkaar.’

Toch zijn er wel dingen heel anders dan vroeger, denkt de juriste en schrijftster: ‘Onze imprint is niets ander dan die van de mens van een paar duizend jaar geleden, toen moesten we al alles samen doen. Maar nieuw is dat we zo gemengd zijn: jong-oud, man-vrouw, noord-zuid, oost-west, rijp-groen. Dat is nog nooit voorgekomen.’

Respect voor senioriteit verdwijnt

Ook op het werk zie je daardoor veranderingen: ‘Op de werkvloer is een jongerencultuur, maar er moet ook plek zijn voor oudere mensen. De waardering voor senioriteit is weg. Als je naar foto’s van vroeger kijkt, dan zie je dat jonge mensen er alles aan doen om ouder te lijken. Nu is dat andersom. Oudere mensen doen er alles aan om jong te lijken. Daarmee verdwijnt het respect voor senioriteit. Er is meer gelijkheid, maar tegelijk meer ongelijkheid daardoor.’

‘We luisteren ook niet meer als een oudere wat vertelt. We doen alsof we alles weten, iedereen heeft een mening, maar ik vind het geweldig om met een ouder mens te zitten en te praten en te leren over vroeger.  Maar we willen terugpraten om onze stem te laten horen, luisteren niet meer. Het gezag verdwijnt daardoor ook. Gezag betekent dat je het oordeel van een ander accepteert. Maar hoe vaak doen we dat nog?  Want wij weten het allemaal beter, denken we. Maar het oordeel van een ander accepteren is een hele mooie houding. Zeker als we het accepteren van iemand met meer kennis en ervaring. Ouderen zouden daarom veel meer een begeleidende en helpende rol moeten hebben; een waardevolle plek in organisaties.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel