artikel

Samenwerking vraagt in shape blijven

Organisatie

Samenwerking vraagt het uiterste van je. Of je nu met één persoon of heel veel anderen samenwerkt; het vraagt je aandacht op meerdere vlakken. Kleur bekennen, gezamenlijkheid injecteren, gebruikmaken van de situatie, out-of-the-book-denken, het licht op de schaduw werpen – allemaal voorbeelden van acties die je niet zomaar even doet. Ik heb ze beschreven vanuit het perspectief van de samenwerking als geheel. Ze vereisen van jou dat je er staat. Dat je topfit bent en weet wat er van je gevraagd wordt.

Samenwerking vraagt in shape blijven

‘Het is best gek als je erover nadenkt. Hoeveel de beste voetballers ter wereld ook bereikt hebben in hun loopbaan, iedere keer week moeten ze tijdens de training weer slalommen om pionnetjes of korte sprintjes maken. Soms zonder enig balcontact. Blijkbaar is het nodig om dat soort dingen te doen om op een later moment de bal in het doel te kunnen schieten’, aldus mijn vader die dit inzicht jaren geleden met mij deelde. Uiteindelijk heeft het alles te maken met de fitheid van spelers. Fitheid om op een later moment als team resultaten te kunnen boeken.Mijn vader vervolgt: ’Kunnen ze precies meten hoeveel slalommen en sprintjes voetballers moeten maken om die bal erin te schieten? Nee. Maar blijkbaar werkt het, want ze doen het iedere training weer.’

Die langere wachttijd tussen een actie en een resultaat is tegen-intuïtief, waardoor we geneigd zijn om niet aan die capaciteiten te werken die pas op een later moment in het proces een verschil maken. Als het gaat over je eigen rol in samenwerking is het even zo belangrijk om een aantal van die capaciteiten te (blijven) trainen. Om op ieder mogelijk moment jouw bijdrage aan de samenwerking te maximaliseren. Om in shape te blijven tijdens je samenwerking moet je SAMEN zijn:

Stoer
Authentiek
Mindful
Eerlijk
Nederig

Sleutel tot in shape blijven

De sleutel tot in shape blijven is het dagelijks werken aan deze vijf capaciteiten die in samenwerking het verschil maken. De nadruk ligt op dagelijks en niet op alle capaciteiten. In shape blijven staat niet gelijk aan jezelf (mentaal) uitputten. Je hoeft niet elke dag en stoer en authentiek en mindful en eerlijk en nederig te zijn. Probeer juist eens een week hoe het bevalt om je dag meer mindful te eindigen met het schrijven in je journal. Merk de effecten van een dag eerlijk je verhaal vertellen over de samenwerking. Of ontdek hoeveel anderen je meeneemt op reis op het moment dat je zo stoer bent om de eerste stap te zetten om verder invulling te geven aan de middelpuntzoekende strategie. De resultaten zullen je verrassen.

Je hoeft niet elke dag en stoer en authentiek en mindful en eerlijk en nederig te zijn.

Met de uitnodiging om stoer, authentiek, mindful, eerlijk en nederig te zijn moedig ik je vooral aan om in jouw samenwerking het heft in handen te nemen. Ook als anderen dat niet doen. Om de weg te wijzen als anderen misschien verdwaald zijn. Om gezamenlijkheid te injecteren als andermans ego juist de overhand wil nemen. Om de rust te bewaren en je bewust te zijn van knopen in de samenwerking die anderen leggen. Om eerlijk te zijn als anderen het achterste van hun tong niet laten zien. Om te beseffen dat jij net zo belangrijk bent als ieder ander.

Prima dat een ander de moed opgeeft, inconsistent is, niet in de spiegel wil kijken, een hypocriet verhaal vertelt of zichzelf boven de samenwerking plaatst. Dit keer ligt het niet aan jou. Zet door en maak het verschil. Let’s go.

Bron: Magic Makers

Door: Daniël Wolfs

Het boek: Magic makers

Na het lezen van Magic makers – De kracht van samen veranderen herken je de negen valkuilen die samenwerking in de weg staan én heb je negen inspirerende, optimistische en down-to-earth oplossingen tot je beschikking om samen tot magische resultaten te komen. Dit boek gaat over jouw vermogens om ideeën te vormen, verbinding te maken met anderen, kwetsbaar te zijn, nieuwe dingen te realiseren en elkaar te inspireren. Want grootschalige samenwerking begint bij jou en mij.

Reageer op dit artikel