artikel

Typische vrijdag met Fakende Fred

Organisatie

In het boek Digitale Denkers aan het Werk benoemt auteur Joris Merks Benjaminsen tien typische types die je op je werk tegen kunt komen. Management Impact zet ze elke vrijdag in het zonnetje. Deze week: Fakende Fred.

Typische vrijdag met Fakende Fred

Fakende Fred praat veel maar zegt niets belangrijks. Freds belangrijkste vaardigheid is de schijn ophouden. Dat betekent niet dat dit persoonlijkheidstype nooit vaardigheden in huis zou hebben. Het betekent vooral dat hij de dingen die hij kan en doet als groter en beter probeert te doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Hij praat veel zonder echt iets te zeggen.

Alles wat hij zegt klinkt belangrijk, maar je kunt zo ongeveer een willekeurig fragment uit zijn verhaal pakken en dat vervangen door blablabla zonder dat er veel informatie verloren gaat. Als anderen geen heldere structuur en doelen uitzetten, kan Fred alle vooruitgang in een project blokkeren door gesprekken alle kanten op te laten gaan zonder dat er conclusies worden getrokken of beslissingen worden genomen. Hij neigt ertoe om alle aandacht naar zich toe te trekken tijdens vergaderingen en ziet niet dat vier van de vijf aanwezigen zitten te gapen, naar buiten zitten te kijken of aan het appen zijn als hij aan het woord is.

Mensen als Fred zijn in principe niet zo schadelijk zolang je jezelf niet toestaat om te veel tijd te verspillen door zijn blufpoker te serieus te nemen. Je zult kritisch moeten beoordelen welke informatie die hij je geeft bruikbaar is en welke niet, en soms zul je een beslissing moeten forceren om verder te komen. Het kan ook gebeuren dat je Fred moet onderbreken als hij spreekt tijdens vergaderingen.

Als je te vriendelijk probeert te zijn, leidt dat tot een gebrek aan focus. Vergaderingen duren dan onnodig lang, wat de aanwezigen energie kost. Je zult Fred dus geregeld moeten onderbreken, maar zijn bedoelingen zijn niet slecht. Hij accepteert het als je de leiding neemt om ervoor te zorgen dat er voortgang zit in de gesprekken. Hij kan zelfs het gevoel hebben dat je hem helpt om zijn gedachten te ordenen. Fred is zich er meestal van bewust dat hij te veel praat en kan er zelfs grappen over maken. Een beetje humor in het spel brengen kan een prima manier zijn om met hem om te gaan en hem af en toe het zwijgen op te leggen. In principe is hij een aardige en onderhoudende vent met goede bedoelingen, die je af en toe met een korreltje zout moet nemen.

Door: Joris Merks-Benjaminsen

Het boek: Digitale Denkers aan het Werk

Het boek is er voor alle managers, leidinggevenden en CEO’s die millennials in dienst hebben en willen houden. De jonge professionals van generatie Y hebben unieke vaardigheden waar organisaties nog te weinig gebruik van weten te maken. Digitale denkers aan het werk laat zien hoe millennials kunnen excelleren op de werkvloer die nog veelal door oudere generaties wordt gedomineerd.

 

Reageer op dit artikel