artikel

Typische vrijdag: Napoleon

Organisatie

In het boek Digitale Denkers aan het Werk benoemt auteur Joris Merks Benjaminsen tien typische types die je op je werk tegen kunt komen. Management Impact zet ze elke vrijdag in het zonnetje. Deze week: Fakende Fred.

Typische vrijdag: Napoleon

Napoleon is charismatisch maar boezemt ook angst in.

Napoleon is charismatisch en intelligent. Hij staat erom bekend geregeld uit te halen naar medewerkers maar wordt toch bewonderd. Hij kan dominant en onvoorspelbaar zijn. Ga niet onvoorbereid een vergadering met hem in. Hij zal van mijlenver de tekortkomingen in je werk zien en sabelt je erom neer. Ondermijn zijn gezag niet in het bijzijn van anderen als dat niet nodig is. Doe je dat wel, dan duurt het heel lang voor hij het vergeten is. Zeker voor enigszins onzekere mensen kan Napoleon intimiderend zijn, wat ze nerveus kan maken als ze dingen met hem bespreken. En het is inderdaad erg moeilijk om indruk te maken op Napoleon. Soms is het bijna onmogelijk om hem van mening te doen veranderen. Dat neemt niet weg: als je hem pareert met stevige en overtuigende argumenten, zal hij je daarom respecteren. Napoleon is zeer begaafd en heeft een heldere visie en leiderschapsvermogen. Hij krijgt grote dingen voor elkaar. Al moet je niet al te veel vriendelijkheid van hem verwachten. Hij geeft zelden een compliment, en het kan moeilijk zijn om een persoonlijke relatie met hem op te bouwen. Napoleon is een goede observator van mensen. Dat talent gebruikt hij om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen zodat er geweldige dingen van de grond kunnen komen. Maar soms gebruikt hij het ook om mensen onder druk te zetten door ze precies op hun zwakke plek te pakken.

Hij heeft zijn zaken goed op orde, wat niet wegneemt dat hij negatieve impact kan hebben op de efficiency en het moreel door onverwacht van mening te veranderen. Gebeurt dat, probeer hem dan uit te horen over het hoe en waarom – waarschijnlijk heeft hij goede redenen voor de koerswijziging. Het is over het algemeen niet gemakkelijk om met Napoleon samen te werken. Maar als het je lukt, voel je je onderdeel van iets groots. Blijf relaxed, weet waarover je het hebt en zeg niet te snel ‘ja’ tegen dingen die je niet kunt of wilt doen.

Door: Joris Merks-Benjaminsen

Het boek: Digitale Denkers aan het Werk

Het boek is er voor alle managers, leidinggevenden en CEO’s die millennials in dienst hebben en willen houden. De jonge professionals van generatie Y hebben unieke vaardigheden waar organisaties nog te weinig gebruik van weten te maken. Digitale denkers aan het werk laat zien hoe millennials kunnen excelleren op de werkvloer die nog veelal door oudere generaties wordt gedomineerd.

Reageer op dit artikel