artikel

Handboek Teamcoaching uitgeroepen tot Ooa Boek van het Jaar 2018

Organisatie

Het Handboek Teamcoaching van Martijn Vroemen is uitgeroepen tot Boek van het Jaar 2018 door de Ooa, de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs. Het Handboek Teamcoaching werd door de jury als winnaar verkozen uit een selectie van vier boeken.

Handboek Teamcoaching uitgeroepen tot Ooa Boek van het Jaar 2018
Martijn Vroemen met de prijs

Het door Vroemen geschreven boek behandelt harde en zachte onderwerpen over teamcoaching. Teamcoaches en teamleiders moeten zich volgens Martijn Vroemen helpend opstellen. Niet afstandelijk, maar wel terughoudend. Het boek biedt een compleet overzicht van alle thema’s die je tegenkomt bij het begeleiden van teams.

De jury van de Ooa zegt over het boek:

Het Handboek teamcoaching is een overtuigend product van een vakman. Goed schrijven over vaardigheden is moeilijk, maar Martijn Vroemen slaagt daar heel goed in. In een tijdsgewricht waarin teams en het werken in teams steeds belangrijker worden, is dit een welkom boek. Niet alleen voor teamcoaches maar ook voor teamleiders. En het zal ook bijdragen aan de professionalisering van ervaren organisatieadviseurs. De titel had wat ons betreft ruimer gesteld kunnen zijn. Het Handboek teamcoaching is naar de inhoud niet heel vernieuwend; de relativeringen die de auteur plaatst zijn dat zeker wel. De ironie werkt bemoedigend. En we hadden best nog meer praktijkervaringen willen lezen, in die buitengewoon goede schrijfstijl van Vroemen.

Het Handboek Teamcoaching is de opvolger van Trauma in Organisaties, dat vorig jaar won. De andere genomineerden dit jaar waren: Iedereen verandert – nu wij nog van Hans Vermaak, De managementideeënfabriek van Stefan Heusinkveld en Voorbij de eeuw van bureaucratie door Jan Herman de Baas.

Door: redactie

Het boek: Handboek Teamcoaching

Handboek Teamcoaching bestaat uit twaalf thematische hoofdstukken, beginnend bij de plattegrond van teamcoaching en eindigend bij de persoon van de teamcoach. Daarnaast is er aandacht voor zowel harde als zachte onderwerpen in 60 paragrafen, die min of meer afzonderlijk te lezen zijn. Dit handboek is een compact en toch compleet overzicht van alle thema’s die je tegenkomt bij het begeleiden van teams. Hoewel Martijn Vroemen in dit boek veel plaats inruimt voor klassieke theorieën en opvattingen, is het toch vooral een neerslag van meer dan twintig jaar ervaring en praktijktheorie. Hij verrast de lezer met eigen modellen en een nieuw vocabulaire. Zoals het Volkstuinteam, het Keuzekruispunt en het Coachwiel.

Reageer op dit artikel