artikel

Typische vrijdag: Vastgelopen Victor

Organisatie

In het boek Digitale Denkers aan het Werk benoemt auteur Joris Merks Benjaminsen tien typische types die je op je werk tegen kunt komen. Management Impact zet ze elke vrijdag in het zonnetje. Deze week het laatste typische typetje: Vastgelopen Victor.

Typische vrijdag: Vastgelopen Victor

Vastgelopen Victor ondermijnt zijn efficiëntie doordat hij continu onder hoge stress staat.

Als Vastgelopen Victor zwaar onder stress staat, lijkt hij niet zichzelf te zijn. Het gevoel dat hij onder druk staat, ondermijnt zijn efficiëntie, denkvermogen en beslissingsvermogen, evenals zijn relaties met mensen en zijn vermogen om met hen samen te werken. In principe kan iedereen Vastgelopen Victor worden, want iedereen kan vreemde dingen doen als hij voortdurend onder hoge stress staat. Als je Victor negatieve dingen ziet doen die je normaliter niet van hem zou verwachten, zit er waarschijnlijk iets structureel fout op het werk, in zijn persoonlijke leven of misschien in allebei. Denk aan zoiets als een reorganisatie, een beschadigde relatie met collega’s of een manager, een structureel te hoge werkbelasting of iets als de dood van een naaste.

Afhankelijk van de mate waarin Victor voor zijn gevoel vastgelopen is, kan zijn gedrag alle kanten op gaan. Het kan van het ene naar het andere uiterste gaan. Hij kan bijvoorbeeld iedereen gaan betrekken bij wat hij doet, of juist heel stil worden en niet meer communiceren. Hij kan koud en onvriendelijk worden uit zelfbescherming, of hij kan emotioneel instabiel worden. Het kan dat hij nieuwe ideeën en oplossingen gaat bedenken om zich uit zijn situatie te redden, ook al zijn die ideeën soms verre van realistisch. Maar voor hetzelfde geldt durft hij juist helemaal niets meer te doen. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat Victor een moeilijke periode doormaakt en dat hij hulp en begrip nodig heeft om een positieve draai aan de dingen te geven. Zet hem niet onder druk, want voortdurende druk is nu juist precies de reden waarom hij in deze situatie terecht is gekomen. Als je zijn omgeving verandert, zorg je ervoor dat dezelfde kwesties niet in korte tijd opnieuw gaan rondzingen. Wees je ervan bewust dat iedereen onder druk dingen kan gaan doen die hij normaal nooit zou doen.

Door: Joris Merks-Benjaminsen

Het boek: Digitale Denkers aan het Werk

Het boek is er voor alle managers, leidinggevenden en CEO’s die millennials in dienst hebben en willen houden. De jonge professionals van generatie Y hebben unieke vaardigheden waar organisaties nog te weinig gebruik van weten te maken. Digitale denkers aan het werk laat zien hoe millennials kunnen excelleren op de werkvloer die nog veelal door oudere generaties wordt gedomineerd.

 

Reageer op dit artikel