artikel

Typische vrijdag: Weke Wim

Organisatie

In het boek Digitale Denkers aan het Werk benoemt auteur Joris Merks Benjaminsen tien typische types die je op je werk tegen kunt komen. Management Impact zet ze elke vrijdag in het zonnetje. Deze week: Weke Wim.

Typische vrijdag: Weke Wim

Weke Wim waait met alle winden mee.

Weke Wim is vriendelijk en zachtaardig maar ziet er vaak uit of hij een zware last op zijn schouders draagt. Hij heeft de neiging om te onderdanig en te vriendelijk te zijn, en zegt bijna nooit ‘nee’. Ook al is Wim altijd oprecht van plan om te doen wat hij belooft, dat doet hij vaak niet. Het komt doordat hij te veel belooft aan te veel mensen tegelijk. Wat het nog erger maakt, is dat hij onder druk niet goed presteert. Wim komt vaak in de positie terecht dat hij zijn plan moet laten varen. Dat levert veel stress op voor hem, wat ertoe kan leiden dat hij zich ziek meldt en thuisblijft (waar hij nog steeds zal proberen om wat te werken). Je hebt niet altijd in de gaten dat Wim zo onder druk staat: als hij gestrest is, wordt hij stil en onzichtbaar. Als hij bang is dat er dingen misgaan, zoekt hij geen hulp of lost hij het niet op maar raakt hij in paniek, stopt hij met communiceren en kan hij proberen om zijn fouten onder het tapijt te vegen.

Het is makkelijk Wim onder druk te zetten om hem dingen te laten doen. Maar het heeft geen zin om te gaan lopen pushen als er dingen af moeten. Hij wordt dan alleen maar nerveuzer en zal minder goed presteren. Het werkt beter als je hem aanmoedigt en veiligheid en structuur biedt. Help Wim om zijn prioriteiten te organiseren. Maak de last op zijn schouders als het kan wat lichter door hem met sommige van zijn taken te helpen, zodat hij tijd kan vrijmaken voor wat jij van hem nodig hebt. Het kan ook helpen om ervoor te zorgen dat anderen hem even met rust laten, bijvoorbeeld door te stimuleren dat hij nu en dan thuis werkt. Omdat hij zo makkelijk ‘ja’ zegt, klopt vaak een constante stroom mensen bij hem aan met verzoekjes. Als je die stroom kunt afwenden en Wim kunt helpen om ontspannen en gefocust te blijven, zou je erachter kunnen komen dat Wim heel goed is in wat hij doet. Je moet hem alleen helpen om zich te richten op die dingen waarbij hij unieke waarde toevoegt, terwijl anderen zich met de rest bezighouden. Bevestig hem erin dat hij de vaardigheden heeft die nodig zijn om te doen wat moet worden gedaan. Check geregeld even proactief of het goed gaat, want soms loopt hij vast op kleine dingen. Je kunt hem dan helpen om eruit te komen met wat praktische omweggetjes. Probeer jezelf niet afhankelijk te maken van zijn sterke betrokkenheid.

Door: Joris Merks-Benjaminsen

Het boek: Digitale Denkers aan het Werk

Het boek is er voor alle managers, leidinggevenden en CEO’s die millennials in dienst hebben en willen houden. De jonge professionals van generatie Y hebben unieke vaardigheden waar organisaties nog te weinig gebruik van weten te maken. Digitale denkers aan het werk laat zien hoe millennials kunnen excelleren op de werkvloer die nog veelal door oudere generaties wordt gedomineerd.

Reageer op dit artikel