artikel

Verandering is dodelijk – als je niet over de juiste teams beschikt

Organisatie

Succesvolle teams vormen het hart van elke krachtige organisatie. Over wat een team tot een topteam maakt en hoe je zo’n team managet gaat Team Genius – De nieuwste kennis over topteams in de praktijk van Rich Karlgaard en Michael S. Malone.

Verandering is dodelijk – als je niet over de juiste teams beschikt

Een nuttig overzicht van de wetenschap over teams, een heldere uitleg over succes en falen van teams, een boek met inzichten waarmee betere teams zijn te formeren.’ Aldus The Financial Times over Team Genius – The New Science of High Performing Organizations, dat in het Nederlands verscheen als Team Genius – De nieuwste kennis over topteams in de praktijk. Journalist, analist en ondernemer Rich Karlgaard en collega Michael Malone geven de laatste wetenschappelijke stand van zaken over teams en smeden deze om tot een praktische aanpak om teams tot steeds betere prestaties te brengen.

Geweldig zijn

Niet elk team kan iets geweldigs doen, maar elk team kan wel geweldig zijn, zeggen Karlgaard en Malone. Ze willen de lezer ervan overtuigen dat de beste kans om geweldig te zijn, is om onderdeel uit te maken van een team van slimme, collegiale, hardwerkende mensen. Die kans kan groter worden omdat we nu anno 2016 kunnen beschikken over de resultaten van empirisch onderzoek naar de psychologische, sociologische, cognitief-neurowetenschappelijke en antropologische aspecten van zowel succesvolle als niet-succesvolle teams.

Ook belangrijk is het dat we nu meer dan ooit een goed begrip hebben van de fasen in de levenscyclus van teams. Inclusief cruciale aanwijzingen voor hoe een team moet worden geleid van fase naar fase. We hebben decennia achter ons met allerlei ervaringen waar we veel van kunnen leren. Vooral het laatste decennium bracht teamonderzoek in een stroomversnelling. Karlgaard en Malone komen niet alleen met resultaten van deze studies, maar ook met anekdotes uit de wereld van de sport, het bedrijfsleven en het militaire bedrijf, en komen zo tot verrassende ‘waarheden’ (nieuwe inzichten?) over teams.

Zoals:

  • Waarom cognitieve diversiteit de grootste prestatievoordelen oplevert – maar alleen als je begrijpt waarom.
  • Hoe je het ‘punt van gelukzaligheid’ bereikt in je team, en waarom je team daardoor drie keer zo productief wordt.
  • Waarom te veel consensus de doodsteek voor je team is – en te weinig ook.
  • Hoe je zorgt voor ‘geestelijk gezonde teams’ met de juiste hoeveelheid ‘creatieve wrijving’.
  • Hoe je destructieve teamleden kunt herkennen voordat ze schade aanrichten.
  • Waarom kleine teams 40 procent meer kans hebben om een succesvolle doorbraak te realiseren dan een enkele briljante geest.
  • Waarom 7 (plus of min 2), 150 en 1500 magische getallen zijn voor teams.
  • Waarom alles wat je weet over prestatieloon waarschijnlijk niet juist is.
  • Hoe je een succesvol team fris houdt en wanneer je een team moet ontbinden.
  • Hoe je weet wie je nooit moet ontslaan als je moet inkrimpen.

Door: Paul D. Barneveld

Team Genius

Team Genius

Het boek: Team Genius

Met levendige voorbeelden en recent wetenschappelijk onderzoek toont Team Genius managers en bestuurders dat het plannen, ontwerpen en managen van sterke teams niet langer speculatie hoeft te zijn. Het boek geeft concrete oplossingen voor essentiële vragen die het verschil maken tussen succes en vergetelheid.

Reageer op dit artikel