artikel

Zijn partnerrelaties het nieuwe goud voor HR-managers?

Organisatie

De Britse hoogleraar economie Andrew Oswald stelt op basis van een recent onderzoek naar geluksbeleving, de waarde van een bevredigende relatie gelijk aan een jaarsalaris van 120.000 euro. De echte geluksbrenger is een goede relatie, stelt hij. Is de liefde ook een HR onderwerp?

Zijn partnerrelaties het nieuwe goud voor HR-managers?

Werken aan je relatie

Iedere relatie heeft onderhoud nodig. Als je weinig met elkaar deelt verflauwt je relatie. Niet alleen op je werk, maar ook in de liefde is er werk aan de winkel. Maar hoe doe je dat als je een drukke baan hebt, kinderen en een hypotheek? Om je relatie goed te houden is het niet verkeerd om je werkcoaching uit te breiden naar je privéleven. Werk en privé bewegen immers steeds meer naar elkaar toe.

Therapie voor losers

Je zou daardoor verwachten dat relatietherapie meer in de belangstelling komt te staan. Toch lijkt dat niet zo. Het onderwerp is nog steeds aardig taboe. Dat komt mogelijk omdat therapie wordt gezien als een lapmiddel voor mislukkelingen. En dat valt te begrijpen vanuit de aard van een intieme relatie. Die kun je niet zonder meer gelijkstellen met een werkrelatie. Daarmee ga je voorbij aan het unieke karakter ervan: je bent meer dan huisgenoten en collega-opvoeders. De liefde zien we niet als iets waar experts zich mee mogen bemoeien. Zelfs niet als Michelle Obama openhartig vertelt over de relatietherapie met Barack.

Niet functioneren maar jezelf uitdrukken

Een relatie vormgeven is een hoogstpersoonlijke aangelegenheid waarin we onze gevoelens uitdrukken. Het is dus niet een kwestie van functioneren, maar van expressie. En als dat stagneert is de drempel groot om ernaar te kijken. Het past niet in de trend om vooral succesvol over te komen. Relatietherapie wordt vaak gezien als het failliet van een huwelijk. Vooral mannen gaan niet graag naar de praatdokter. Terwijl het juist een opening kan bieden.

Helderheid

De werknemer centraal stellen betekent dus niet alleen focussen op zijn werkplezier of fysieke gezondheid. Ook zijn vermogen om een bevredigende relatie vorm te geven kan aan de orde komen. Sommige organisaties staan hiervoor open en kiezen voor coaching waarbij ook het privéleven niet onbesproken blijft. Voorwaarde is wel dat dit onderwerp niet wordt benaderd als een gebrek aan vaardigheden. Het gesprek hierover moet zich toespitsen op hoe helder je het kunstwerk liefde vormgeeft. En niet of je in staat bent op een (volgens de huidige wetenschap) ‘gezonde ‘ manier met je partner om te gaan.

Door: Sjaak Vane

Sjaak Vane is filosoof, spreker en WorkLife coach. Hij blogt over werk en relaties en werkt aan een boek over de filosofie achter nieuwe werkrelaties. Lees meer over relaties op een van zijn weblogs.

 

Reageer op dit artikel