artikel

Risicoleiderschap: een nieuw perspectief

Over ons

Conventionele vormen van management hebben het momenteel lastig. Zo ook risicomanagement, dat vaak ontaardt in een tijdrovende papieren tijger. Een hoofdoorzaak is de onzekere, dynamische omgeving waarbinnen organisaties hun doelen moeten realiseren. Het gevolg: de noodzaak voor een ander soort risicomanagement. In combinatie met leiderschap ontstaat zo risicoleiderschap.

Risicoleiderschap: een nieuw perspectief

Talloze boeken gaan over leiderschap en tientallen over risicomanagement. Een boek over de spannende combinatie van deze twee verscheen nooit eerder. Opmerkelijk, want risico’s gaan niet alleen de risicomanager aan, maar vrijwel iedereen in elke organisatie.

Risico-expert Martin van Staveren schreef het boek Risicoleiderschap voor iedereen die effectiever en realistischer wil omgaan met onzekerheden, risico’s én kansen..  Het boek helpt leidinggevenden en professionals om hun vaak ambitieuze doelen te realiseren. Dit ondanks of dankzij de onzekerheden op weg richting hun doelen.

Drie fundamentele vragen worden in het boek vanuit verschillende perspectieven beantwoord: Waarom risicoleiderschap? Wat is risicoleiderschap? Hoe werkt risicoleiderschap? Na het lezen van dit boek herken je het belang van risicoleiderschap binnen organisaties. Je weet wat een risicoleider is en waarin die verschilt van een conventionele risicomanager. Met de vaardigheden, aandachtspunten, praktijkvoorbeelden en tips in dit boek kan iedereen zich tot risicoleider ontwikkelen. En anderen daarbij helpen. Stap voor stap, in een eigen tempo. Niet alleen om leed en schade te beperken, maar vooral ook om kansen vanuit onzekerheid te benutten.

Kort gezegd: dit boek helpt met het ontwikkelen van je mindset en vaardigheden  voor risicoleiderschap. Hiermee kun je een voortrekkersrol vervullen, door realistisch én daadkrachtig om te gaan met de dynamiek in een onzekere wereld. Om zo samen met anderen een concrete bijdrage te leveren aan de vele complexe vraagstukken die binnen en buiten organisaties om werkbare oplossingen vragen.

Lees ook het blog ‘Het einde van de risicomanager’ van Martin van Staveren op Management Impact.

Martin van Staveren

Martin van Staveren

Over Martin van Staveren

Martin van Staveren staat voor anders omgaan met onzekerheden. Hij studeerde technische aardwetenschappen en bedrijfskunde en promoveerde op risicomanagement in organisaties. Met  zijn bureau VSRM helpt hij organisaties risicogestuurd te werken. Van Staveren is ook kerndocent in de masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Eerder schreef hij het boek Risicogestuurd werken in de praktijk.

Reageer op dit artikel