artikel

Houd je mensen gemotiveerd en bij de les

Persoonlijke groei

Managers en teamleiders weten het als geen ander: het is belangrijk om je mensen gemotiveerd en bij de les te houden. Dat valt lang niet altijd mee, maar Inc.com verzamelde tien tips die het wellicht een beetje kunnen vergemakkelijken.

Houd je mensen gemotiveerd en bij de les

1. Vier alle speciale gebeurtenissen, hoe klein ook
Verjaardagen, bruiloften, geboorten, zelfs goede prestaties van kinderen van uw medewerkers: als er een reden is om iets te vieren, doe het! Een rondje koffie-met-koek of een leuke wenskaart kan al genoeg zijn. En wat te denken van een vast maandelijks verjaardagsfeest, natuurlijk met taart. Verzamel iedereen, haal de jarigen van die maand naar voren en zing ze toe. Melig en misschien een beetje gênant, maar het tovert zeker een glimlach op de gezichten.

2. Hou de communicatie gaande
Moedig het uitwisselen van ideeën aan. Openstaan voor de ideeën van uw medewerkers is prachtig, maar u moet er wel voor zorgen dat ze voldoende weten van de bedrijfsvoering zodat ze ook daadwerkelijk met goede ideeën kunnen komen. Verschaf de mensen dus belangrijke bedrijfsinformatie en financiële gegevens en geef ze uitleg. Houd de medewerkers op de hoogte en zorg dat ze weten dat je open staat voor hun inbreng.

3. Geef erkenning en beloon goede prestaties
Mensen willen zich gewaardeerd voelen, dus geef je medewerkers complimenten als ze iets goeds presteren. En gooi er eens een pizza-feestje tegenaan als aan het einde van de maand de gestelde doelen zijn gehaald of als een project succesvol is afgesloten. Je medewerkers moeten in de gaten hebben dat je hun inspanningen waardeert, sterker nog: dat je vindt dat ze fantastisch zijn. Er is wel een addertje onder het gras. Dirigeer niet alle lof richting de uitblinkers, want dat kan op grotere schaal wel eens verkeerd uitpakken. Beloon dus iedereen en moedig samenwerking aan.

4. Zorg voor een prettige werkomgeving
Een comfortabele werkplek is meer dan een prettige stoel en een ergonomisch verantwoord bureau. Zorgvuldige aandacht voor design kan een impuls te geven aan het welbevinden van werknemers. Probeer dus ook eens de verlichting wat prettiger te regelen, Leuke bureaulampen en daglicht zijn veel beter dan die tl-buizen. Houdt de kantoo temperatuur op een aangenaam niveau, en zorg ervoor dat alle technologie die nodig is om goed te kunnen werken beschikbaar is en goed functioneert.

5. Lach meer en tap eens een mop
Een negatieve sociale omgeving op het werk kan flink bijdragen aan een burn-out, zeggen deskundigen. Het slechte humeur van de baas heeft aanwijsbare invloed op de stemming van de medewerkers en daarmee hun prestaties. Dus: vaker lachen, praat over hobby's en andere leuke dingen met de medewerkers, of tap eens een mop. Schijnbaar kleine dingen, maar je pept er het moreel mee op, doet aan teambuilding en je kunt er dus zelfs burn-outs mee voorkomen.

6. Bouw aan een cultuur van vertrouwen
Vertrouwen is alles in een relatie. Het is essentieel om te bouwen aan een cultuur van vertrouwen om succesvol te kunnen zijn. Je bereikt dat onder meer door mensen in staat te stellen om beslissingen te nemen, ze te betrekken bij discussies en hun meningen en input serieus te nemen. Houd je daarnaast aan afspraken en houd de verwachtingen van je medewerkers goed in het oog. Tenslotte: deel informatie, geef constructieve feedback en praat altijd positief over anderen.

7. Stimuleer het nemen van pauzes
Niet alleen rokers hebben recht op een aantal korte pauzes iedere dag. Stimuleer ook de niet-rokers om geregeld pauze te nemen en doe met ze mee. Ga naar buiten en wandel een stukje of ga even zitten met een kop koffie. Het werk gaat veel sneller als je fris bent en na zo'n pauze weer een nieuwe klus aanpakt en de peuzes voorkomen ongedurigheid. Hardnekkige workaholics op kantoor? Maak de pauzes 'verplicht'. Zet een traktatie neer in de keuken en bel iedereen dat er een lekker hapje staat. Iedereen is er weer even tussenuit en het bevordert het sociale contact ook nog.

8. Plaats bevlogen medewerkers strategisch
Het strategisch plaatsen van gedreven en bevlogen medewerkers houdt de anderen alert, gemotiveerd en tevreden. Beschik je over die mensen, 'gebruik' ze dan verstandig. Doe je dat goed, dan maakt het je eigen leven ook een stuk gemakkelijker, vooral als het er om gaat het team gemotiveerd te houden.

9. Zorg er voor dat je mensen zich gewaardeerd voelen
Geldelijke stimulansen en publieke erkenning zijn niet altijd genoeg voor medewerkers om zich volledig gewaardeerd te voelen. Maak het de bedrijfscultuur om die waardering voortdurend te uiten. Een handdruk als er goed werk is geleverd, een welgemeende glimlach. Je medewerkers op regelmatige basis face-to-face bedanken bouwt ook aan hun vermogen om (opbouwende) kritiek te accepteren. Als je duidelijk maakt dat alles wat je doet er op is gericht om je medewerkers beter te maken, vormen zowel positieve als negatieve feedback een logisch onderdeel van je gesprekken.

10. Maak plezier
Teambuilding is heel belangrijk, de manier waarop maakt niet zo veel uit. Kies gerust maffe bezigheden, als iedereen maar lol heeft. Paintball en lasergamen lenen zich perfect voor die dagjes-samen-weg. Speel korte rondjes en wissel de leden van de teams voortdurend zodat iedereen met iedereen in  contact komt. Niets bouwt sneller aan de teamgeest en de moraal dan samen met je laser- of paintguns op jacht te gaan naar de andere teams in een spetterend spelletje Capture the Flag.

Lees het volledige artikel op Inc.com

Reageer op dit artikel