artikel

Immorele manager eist wel integere werknemers

Persoonlijke groei

Managers willen dat hun personeel zich ethisch gedraagt, terwijl ze zelf lang niet altijd zuiver op de graad zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van enquêtes onder hoogopgeleide Intermediair-lezers tot 45 jaar. Aan hen werden twee stellingen voorgelegd; een waarin een collega te veel declareert bij zijn baas voor een zakendineetje en een waarbij de collega zijn auto op een parkeerplaats zet die gereserveerd is voor belangrijke klanten.

Immorele manager eist wel integere werknemers

Uit de antwoorden blijkt dat de meeste collega's het bedrog niet zo'n punt vinden. Het is dan wel niet netjes, maar niet heel ernstig. Leidinggevenden daarentegen hebben geen genade voor de immorele werknemer die zijn promotie verder wel kan vergeten. 'Het is duidelijk dat integriteit deel uitmaakt van het interne selectiesysteem binnen een bedrijf`', aldus onderzoekster Laetitia Mulder.

Hypocriet
Hoewel de baas moreel gedrag in het bedrijf van belang acht, houdt dit niet in dat hij zelf ook integer is. Uit eerder onderzoek blijkt dat de managers zichzelf juist vaker immoreel gedrag toestaan. Zij zijn vaker normovertredend, zowel in positieve als negatieve zin, zo concludeert Mulder. 'Wat dat betreft zijn machtigen hypocriet.'

Bronnen: profnews/Intermediair.

Boekentip: Professionele ethiek. Morele besluitvorming in organisaties en professies.

Reageer op dit artikel