artikel

5 tips om je perfectionisme de baas te blijven

Persoonlijke groei

Een perfecte manager bestaat niet, dus probeer er geen te worden! Gebruik je kostbare tijd om de belangrijkste dingen goed genoeg te doen en durft te kiezen voor die 80%!

5 tips om je perfectionisme de baas te blijven

12+15=27         45-18=27         8×7=56         50:5=10         33+48=82         99-1=98

Deze sommen kloppen en zijn dus perfect! Maar je werk als manager is zelden zo eenduidig perfect te maken als deze sommen. Je hebt immers niet alleen te maken hebt met cijfers en feiten, maar ook het mensen en hun verschillende ideeën, meningen en voorkeuren, met de cultuur van de organisatie en nog vele facetten meer.
Al wil je het nog zo goed doen en al steek je er nog zoveel tijd in, je zult de gewenste perfectie nooit bereiken. Zo bestaat de perfecte reorganisatie niet, al is het alleen maar omdat het perspectief van de directie enorm verschilt met dat van de medewerkers. Je kunt een gesprek tot in de puntjes voorbereiden, maar het loopt altijd anders als dat je verwacht.

80-20 regel
Daarnaast kost het je zoveel tijd dat je een heleboel andere dingen niet doet, simpelweg omdat daar geen tijd meer voor is. Je kunt een plan van aanpak schrijven dat in twee uur voor 80% klaar is. Maar als je er vervolgens nog twee weken over doet om het perfect te krijgen, kun je deze tijd niet meer steken in strategisch overleg met je leidinggevende, een goed gesprek met een medewerker of het creëren van draagvlak voor dat plan van aanpak.
Perfectionisme houd je af van wat werkelijk belangrijk is. Je kunt vijf dingen goed doen in dezelfde tijd dat je één ding perfect probeert te doen. En aangezien je dit e-zine leest omdat je meer wilt doen van wat er echt toe doet…;-)
De 80-20 regel zegt dat je 80% van je resultaat haalt in 20% van de tijd. En dat je 80% van je tijd besteedt aan de laatste 20% van die resultaten. Dit betekent dat je 80% van je tijd overhoudt als je genoegen neemt met 80% van het resultaat. Dat is een hoop kostbare tijd die je overhoudt! Als je je dit realiseert wordt meteen duidelijk dat ‘goed = goed genoeg' een veel effectievere is om met je kostbare tijd om te gaan.
Voor de echte perfectionisten is het wel even wennen om tevreden te zijn met 80% van het resultaat. Dit lukt je als je gaat ervaren hoe veel belangrijke dingen je kunt doen in de tijd die je overhoudt.
Je moet er hierbij natuurlijk wel aan denken dat je je richt op de belangrijkste 80% van het resultaat. Als de lay-out van je plan van aanpak perfect is, maar de inhoud klopt toch niet helemaal, dan sla je de plank mis.
Als je beter gaat letten op de tijd/kwaliteitsverhouding loop je het risico dat je meer bezig bent met productief zijn (op de klok kijken), dan dat je werkelijk aandacht hebt bij waar je mee bezig bent. Dit is een valkuil die ik zelf in het begin vaak (en nu soms nog) tegenkwam. Nu ik eraan gewend ben merk ik juist dat deze manier van werken ervoor zorgt dat ik de belangrijkste dingen eerst doe.

Tips om je te richten op goed = goed genoeg
1
. Bepaal vooraf hoeveel tijd je wilt besteden. Het is raar maar waar. Als je besluit hoeveel tijd wilt nemen om je resultaat neer te zetten en je houdt je hier ook aan, dan zul je zien dat het binnen die tijd af is (het 80%-resultaat)
2. Plan de tijd die je wilt besteden in je agenda. Als je er geen tijd voor vrijmaakt in je agenda, zul je er ook niet aan beginnen. Plan precies zoveel tijd als je met jezelf hebt afgesproken.
3. Begin meteen als de tijd is aangebroken. Dus niet eerst nog even je mail checken of een kopje koffie halen of nog even iemand een vraag stellen. Voor je het weet is er een halfuur voorbij en denkt de perfectionist in jou ‘Aaahh het lukt toch niet en begin je helemaal niet.
4. Werk van grof maar fijn. Maak bijvoorbeeld bij het schrijven van een stuk eerst de kopjes van de paragrafen, bepaal dan de inhoud daarbij en kijk pas als laatste of het een beetje lekker geschreven is. Door een wekkertje te zetten op de helft van de beschikbare tijd, kun je op dat moment checken je of je nog op de juiste wijze bezig bent.
5. Stel jezelf een deadline. Besluit tevoren dat je tevreden bent met het resultaat dat je dan hebt. Ontdek wat hiervan het resultaat en het effect is op jezelf (als je de onwennigheid voorbij bent). En kijk eens in je omgeving. Wat vinden anderen van het resultaat dat je hebt bereikt, is het goed genoeg?

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, WaanBrekers.

Leestips
De perfecte pass. Wat de manager kan leren van de voetbaltrainer
Managen = Gewoon Doen

Reageer op dit artikel