artikel

Als de werkdruk echt te hoog wordt

Persoonlijke groei

De meeste managers hebben te veel werk op hun bord. Jij waarschijnlijk ook. Dit hoort op zich wel bij de functie, toch blijft het vaak een lastige klus om die hoeveelheid taken te verstouwen. En laten liggen is geen optie, want je weet dat je dit later dubbel en dwars weer terugkrijgt. Dus dan ga je toch maar weer aan de slag. Je doet van alles een beetje, houdt zo alle ballen in de lucht en werkt consequent te lange dagen.

Als de werkdruk echt te hoog wordt

Pas uiteindelijk, na structureel echt te veel werk, klop je aan bij je leidinggevende voor hulp. Het gebeurt nogal eens dat die dan niet echt luistert (mogelijk ook omdat hij zelf te druk is) en maar niet schijnt te willen begrijpen dat er werkelijk iets moet veranderen.

Deze manier van werken maakt je moe. Je voelt een continue hoge werkdruk en hoewel de inhoud van het werk je bevalt, komt de grens van wat je volhoudt ondertussen in zicht. Je schijnt de ernst hiervan maar niet onder de aandacht van je leidinggevende te kunnen krijgen. Zelfs na jouw vervolgens herhaaldelijk aangeven, neemt hij je geen werk uit handen.

Het probleem is dat je alleen maar roept dat je bord te vol is, maar ondertussen ga je gewoon door met alles oppakken. En zolang jij alles blijft doen heeft je leidinggevende geen enkele reden om werk bij je weg te halen. Zolang honden blaffen, dan bijten ze niet!

We negeren werkdruk

Het lastige is dat we vaak de neiging hebben om de druk die we ervaren zoveel mogelijk te negeren. Want dan lijkt het of we er minder last van hebben. Maar onder de oppervlakte broeit het gewoon door en zorgt het (ongemerkt) voor een groot energielek. En zolang je het negeert, hoef je er ook geen verantwoordelijkheid voor te nemen. Te druk ervaren we nogal eens als een teken van zwakte. Anderen gaan toch ook door? En zo kijken we allemaal naar elkaar.

Als je beter voor jezelf wilt zorgen zul je meer moeten doen dan alleen ‘roepen dat je te druk bent!’. Jij bent degene die de verantwoordelijkheid draagt om goed voor jezelf te zorgen. Dit kun je niet delegeren aan je baas of aan wie dan ook. Het is dus zaak om je situatie juist aandacht te geven, in plaats van hem te negeren. Dan wordt helder wat er precies allemaal speelt en kun je op basis daarvan goede en duidelijke keuzes maken.

Zo pak je de regie over je werkdruk:

  1. Ga eens achterover zitten, bekijk wat er allemaal speelt en wat jij daarvan echt belangrijk vindt. Door er bewust naar te kijken, kun je zien wat belangrijk voor je is en wat niet of minder. Je weet beter waar jij vindt dat jouw aandacht voor nodig is en welke dingen anders opgelost kunnen of moeten worden.
  2. Maak je keuzes. Kies waar jij je aandacht aan wilt besteden, weet waarom je deze keuzes maakt en ken je argumenten die dit onderbouwen. Schrijf het op zodat je precies weet wat je wilt en waarom.
  3. Ga het gesprek aan met je leidinggevende en doe hem een voorstel over hoe je je werk wilt aanpakken op basis van jouw keuzes. Je zult merken dat je een heel ander gesprek krijgt, dan wanneer je voor de zoveelste keer roept dat het nu echt te veel is. Je zult wellicht niet helemaal krijgen wat je wilt, maar het is zeker dat er iets zal veranderen, daar komt je leidinggevende niet meer onderuit.

Kortom: als je écht van je te drukke agenda af wilt, zet je zelf de eerste stap door te bepalen wat je niet meer wilt doen.

Callista Roelofs is auteur van het management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag’ waarin ze schrijft hoe je in 5 stappen kunt bereiken wat er echt toe doet. Je kunt het gratis aanvragen op http://www.waanbrekers.nl/.

Boekentips

Reageer op dit artikel