artikel

Je werk is geen taart van 8 gelijke stukjes

Persoonlijke groei

Kijk eens met je team naar het werk vanuit wat iedereen wil, in plaats van vanuit wat iedereen moet. Grote kans dat het werk ineens een stuk beter bij iedereen in de smaak valt.

Je werk is geen taart van 8 gelijke stukjes

Je kunt niet alles hebben, is ons geleerd. Dus als je net een leuke klus hebt binnengehaald, dan gun je de volgende uitdagende opdracht eerst aan je collega. Ook als manager verdeel je de leuke taken eerlijk. Want je wilt anderen niet te kort doen, iedereen verdient het om leuk werk te hebben en zoveel leuke klussen zijn er nu eenmaal niet.
Op deze manier benader je werk alsof het een taart is waar maar 8 gelijke stukjes uit kunnen en die alle dezelfde smaak hebben. Als je al een deel hebt gehad, moet je eerst kijken of iedereen geweest is. Pas als er dan nog iets over is, mag je nog een stukje pakken.

Werk is geen taart
Maar! Werk ís geen taart en bestaat al helemaal niet uit delen met allemaal dezelfde smaak. In de meeste gevallen is het een grote gebaksdoos met oneindig veel gebakjes die allemaal verschillende smaken hebben.  En je wordt ook nog eens geacht om er juist zoveel mogelijk van te eten.
Je nette opvoeding zit je in dit geval dus in de weg, want je vergeet is dat smaken verschillen. Dus dikke kans dat jij helemaal niet lekker zit te eten van iets dat een ander juist graag had willen hebben. Als er toch van alle smaken meer dan genoeg is, neem dan zoveel mogelijk wat jij het lekkerst vindt.
Als je heel precies weet welke smaak jij het lekkerst vindt, is het gemakkelijk kiezen. Dat weet je het best als je goed leert proeven. Als je goed kunt proeven komen nuances in de smaak naar boven die zorgen voor intens smaakgenot.

In het werk is dit precies hetzelfde. Als je heel precies weet wat voor jou je werk plezierig of interessant maakt, is het makkelijk kiezen. Ook dit zit vaak in nuances, bijvoorbeeld in de manier waarop je de dingen doet. En over het algemeen is het zo dat je met plezierig en interessant werk ook nog eens het meeste resultaat haalt, omdat je dan optimaal gebruik maakt van je kwaliteiten.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de leuke dingen voor je collega wegkaapt. Die zoekt zijn eigen stukje met kers wel op. Over smaak valt niet te twisten. Dus je zult zien dat de het werk – de gebakjes – ook nog eens eerlijk verdeeld wordt. De stukjes die uiteindelijk nog over blijven en die niemand echt lekker vindt, die kun je dan eerlijk verdelen.

Wil je hiermee experimenteren? Doorloop dan met je team de volgende stappen:
1. Elke collega benoemt zijn talent. Je talent is datgene waar jij goed in bent, plezier aan hebt en wat je onderscheid van je collega's. Noem er maximaal 3 per persoon. Wil je als team ontdekken wat ieders Unieke Talent is en hoe je die inzet in het team? Klik dan hier om te ontdekken hoe ik je hierbij kan helpen.
2. Kies 1 project uit dat je voor dit experiment gebruikt. Dit project ga je met een groep mensen doen, waarbij ieder zijn bijdrage levert vanuit zijn talenten.
3. Doe een brainstorm over alles wat er moet gebeuren. Elke deeltaak of activiteit schrijf je op een apart geeltje. Alle geeltjes plak je bij elkaar op een tafel of een aantal flipovervellen op de muur.
4. Verdeel de deeltaken op basis van jullie talenten. Op dit punt ga je in de traditionele ‘brown paper sessies' logische gehelen maken van deze activiteiten. Maar hier begint het experiment. Kijk hier nog niet naar logica en haalbaarheid, alleen naar plezier en interesse. Zeg maar psychologisch in plaats van logisch. Taken die overblijven plak je ook bij elkaar.
5. Maak er een goedlopend geheel van. Als laatste stap kijk je of er een logisch geheel is ontstaan. Let op, het is niet de bedoeling om bij verrassende uitslagen alles weer snel op de oude manier te organiseren! Het is om te ontdekken welke nieuwe logica erin zit. Denk niet te snel dat het niet past. Gebruik vooral het DOEN en UITPROBEREN als experiment om te kijken wat wel en wat niet werkt. Ontdek wat dit voor de samenwerking betekent.

Bron: Callista Roelofs, WaanBrekers.

Boekentip
Team op vleugels.

Reageer op dit artikel