artikel

3 stappen om met je emoties om te gaan

Persoonlijke groei

Innerlijke rust krijg je niet door je emoties ‘de baas' te blijven, maar door goed te luisteren wat ze je te vertellen hebben. De weldadigheid en ontspanning die je hiermee kunt ervaren, daar kan geen dagje sauna of ontspanningsmassage tegenop!

3 stappen om met je emoties om te gaan

Je kent het wel: boos en gefrustreerd omdat het niet loopt zoals jij het graag zou zien. Je baalt omdat je je ‘ernstig' had voorgenomen om nu eindelijk eens aan je eigen prioriteit te werken en dan komt er een kleine crisis tussendoor. Of je teleurgesteld in jezelf omdat je iets hebt gedaan wat niet uitpakte zoals jij of anderen dat voor ogen hadden. Of je bent gefrustreerd omdat je de hele week druk bent geweest voor anderen en nu krijg jij op je kop omdat je eigen werk niet af is. Snappen ze dan niet hoe hard jij je werkt?

Emoties zijn lastig
Veel van mijn klanten vragen mij hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze de rust bewaren en niet zo gefrustreerd raken in dit soort situaties. Want als ze niet zo'n last zouden hebben van die emoties, dan zou hun (werk)leven er immers al een heel stuk aangenamer uitzien. Hoe heerlijk is het als boosheid, frustratie en zorgen niet met je op de loop gaan en je altijd relaxed en ontspannen op situaties weet te reageren…
Emoties zitten ons vaak in de weg en daarom doen we enorm ons best om te doen of ze er niet zijn. ‘Kom op, schouders eronder', ‘stel je niet aan', ‘het gaat wel weer over' of ‘zo erg is het nu ook weer niet'. Zijn dit bekende gedachtes voor je? Het lijkt of het vanzelf over gaat als je er maar zo min mogelijk aandacht aan besteed. Je veegt ze onder het tapijt, want ze zijn immers alleen maar lastig en leiden af van de dingen waar je je mee bezig wilt houden.

Functie van emoties
Maar emoties willen graag gehoord worden. Dus de consequentie van het ‘doen of ze niet bestaan' is dat ze alleen maar harder gaan roepen om aandacht. Dan komen ze ineens omhoog in een hele andere situatie, waardoor je bijvoorbeeld boos wordt op je kinderen. Het kan ook zijn dat je je gevoelens wegstopt totdat ‘het potje' vol zit en dan ontplof je, uitgerekend natuurlijk op een moment dat dat heel onhandig uitkomt. Of erger, je krijgt bijvoorbeeld slaapproblemen.
Je emoties hebben een functie! Ze vertellen je wat voor jou belangrijk is en waar je aandacht aan hebt te geven. Je boosheid heeft een reden en je frustratie geeft aan dat er dingen gebeuren die jou niet zinnen. Als je bereid bent om te kijken wat er werkelijk aan de hand is, kun je een keuze maken hoe je hiermee om wilt gaan.
Als je je emoties hun verhaal laat vertellen, merk je dat ze tot rust komen. En jijzelf dus ook. Je boosheid smelt als sneeuw voor de zon. Dan kun je blij zijn met je boosheid, omdat die je heeft geholpen om een probleem op te lossen en te staan voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. En daarvan krijg je de rust die je graag wenst voor jezelf.

3 stappen om met je emoties om te gaan:

1. Merk op dat je een negatieve emotie ervaart en benoem deze emotie. Boos, gefrustreerd, verdrietig, angstig, teleurgesteld, twijfel, bezorgd en onzeker zijn voorbeelden van negatieve emoties die je zoal kunt tegenkomen bij jezelf.

2. Vraag jezelf af: wat precies hiervan maakt me zo boos, teleurgesteld, …..? Blijf jezelf deze vraag stellen bij elk antwoord dat je geeft. Schrijf het op! Uiteindelijk kom je uit bij waar het om gaat. Een voorbeeld van zo'n kern is: ik wil niet van het één in het ander vliegen, ik wil met aandacht kunnen doen waar ik mee bezig ben.

3. Bepaal welke actie je eraan wilt verbinden en voer die uit. Hoewel het best spannend kan zijn om hier echt iets mee te doen, daag ik je graag uit om dit toch te doen. Hier zit de winst van goed omgaan met je emoties. Vaak kun je zelf al een hoop dingen verbeteren, soms is het nodig om hier anderen in te betrekken.

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.

Leestips
Een betere balans tussen voelen, denken en doen
Business Model You. Een methode om je carrière opnieuw uit te vinden: op één A4'tje

Reageer op dit artikel