artikel

Het veelzijdige brein – Multitasken: niet doen!

Persoonlijke groei

Ze vliegen de winkel uit: boeken over ‘het brein'. Opeens is iedereen geïnteresseerd in de werking van onze hersenen en de gevolgen daarvan voor ons handelen. Het blad Management & Organisatie haakt in op deze trend en wijdde er een themanummer aan.

Het veelzijdige brein – Multitasken: niet doen!

De special ‘Management, organisatie en ons brein’ staat boordevol met interessante verhalen vanuit verschillende invalshoeken, van neuro- en gedragswetenschap tot theologie en filosofie. Met als rode draad dat het relevant is voor managers en organisaties. Een voorbeeld: de multitaskende hersenen.

Het brein als seriële processor

Multitasking lijkt wel uitgevonden voor de hedendaagse werkplek. Verschillende dingen tegelijk kunnen doen is dé manier om de voortdurende informatie- en communicatiestroom die dagelijks over ons wordt uitgestort de baas te blijven. Of toch niet? Recent neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat het menselijk brein helemaal niet is ingericht op multitasken – en dat het daarbij niets uitmaakt of iemand jong of oud is. Dus niks e-mail checken en tegelijk vergaderen of een binnenkomend telefoontje beantwoorden. Het lijkt misschien wel alsof we dat kunnen, maar in werkelijkheid zijn we maar in staat om ons op één ding tegelijk goed te concentreren. Ons brein functioneert dus als een seriële processor.

Wat we wél kunnen is switchtasking: het snel afwisselen tussen taken. Vooral wanneer daarbij sprake is van ten minste één taak die we bijna automatisch doen. Dan wordt er namelijk maar weinig verwerkingscapaciteit van onze hersenen gevraagd. Ook blijken onze hersenen door oefening in staat om informatie op een andere manier te verwerken (in een ander deel van het brein).

Hersenonderzoekers hebben aangetoond dat onze informatieverwerking na verloop van tijd wordt afgestemd op wat we vaak (moeten) doen. Het proces verloopt dan sneller en efficiënter, en onze hersenen raken meer ‘toegewijd’ aan de taak die wordt geoefend. Dat maakt het mogelijk om naast de geautomatiseerde taak nog iets anders te doen. Een hele lichte vorm van multitasken dus. Maar voor de rest is het devies: multitasken, begin er niet aan!

Leergang
De ESAA (Erasmus School of Accounting & Assurance) organiseert een Executive Programm over ‘Het brein in de boardroom’. Hierin worden op zes verschillende dagen vanuit verschillende disciplines allerlei kwesties behandeld die te maken hebben met de bewuste en onbewuste processen in onze hersenen, en hoe deze het denken en handelen binnen de boardroom beïnvloeden. Voor meer informatie: ESAA.nl.

Boekentips:

Bronnen: Jan Theeuwes in: Tijdschrift voor Management en Organisatie, 66e jaargang, nr. 6, november/december 2012; persbericht ESAA.

Reageer op dit artikel