artikel

Veilingsites

Persoonlijke groei

Ik ben actief op veilingsites. Ik haal daar als ondernemer, in deze dure tijd, heel wat goedkope kantoorinventaris vandaan. Ik kom daar rond voor uit. En dan heb ik het niet over Ebay en Marktplaats. Dat is voor beginners. Daar worden rommelzolders mee opgeruimd. Nee, ik heb het over veilingen van executieverkopen en faillissementen. De […]

Ik ben actief op veilingsites. Ik haal daar als ondernemer, in deze dure tijd, heel wat goedkope kantoorinventaris vandaan. Ik kom daar rond voor uit. En dan heb ik het niet over Ebay en Marktplaats. Dat is voor beginners. Daar worden rommelzolders mee opgeruimd.
Nee, ik heb het over veilingen van executieverkopen en faillissementen. De sites van Proveiling en BVA-Auctions om maar een paar gerenommeerde te noemen, bieden partijen aan maar ook losse producten.
Deze veilingsites zijn verslavend. Het bieden geeft een kick. Het winnen van een goed gekozen kavel verrijkt mijn woning en, vooruit, mijn leven. Het bepaalt soms mede mijn dagindeling. Als er een veiling plaatsvindt van categorieën waarin ik geïnteresseerd ben, dan moet ik de sluitingstijd in de gaten houden.

Van make-up tot weekendjes weg
Wat kun je eigenlijk niet op een online veiling kopen? Vers voedsel en fruit. Bij wijze van spreken kun je al het andere wel kopen: wijn, kleding, laptops, magnetrons, gereedschap, auto's, antiek, sanitair. You name it. Vaak in goede staat. Zo niet, vermelden de veilingsites deze informatie met omschrijvingen als: 'Gebruikssporen aanwezig'. Er zijn kijkdagen, maar ik vind die niet altijd nodig. De meubelboulevards hebben serieuze concurrentie gekregen. Shoppen doe je voortaan achter je bureaustoel, als je het spel slim speelt, ver onder de winkelprijs. Tot nu toe heb ik heel wat interessante kavels gewonnen: een complete kantoorinrichting, een soepautomaat van een bekend merk voor 20 euro, een beamer voor een eenderde van de prijs, enzovoort. Maar het blijft beredeneerd gokken.

Hoe win je een kavel? De techniek van het veilen en bieden
In de categorieën woninginrichting/tuin/keuken/gereedschap enzovoort spelen veel particulieren mee. Die bieden al direct na de opening van de veiling. Dit moet je nooit doen! Regel 1. Drijf de prijs niet nodeloos op door het bieden en tegenbieden te stimuleren.  In de categorieën IT/ ICT nemen veel professionele handelaren deel. Die weten hoe het spel gespeeld wordt. Vlak voor de sluitingstijd breng je pas je bod uit. Als je automatisch biedt, wordt de openingstijd verlengd. In deze categorieën is mijn kavelwinst tot nu toe gering. Maar ik blijf hopen. Heb nog meer trucs en tips ontdekt. Ja, zeg, die geef ik nu niet prijs hoor, dan krijg ik nog meer serieuze concurrentie.
Deze tip geef ik wel weg: Let ook op de veilingkosten. Sommige onlineveilingen rekenen meer dan andere. En: op sommige weekendveilingen (namelijk die op feestdagen) worden dan gewonnen kavels gratis bezorgd.

Dus: als jouw collega een goedkoop hotelarrangement heeft en voor 19 euro geheel verzorgd een weekendje mag relaxen in een 5-sterrenhotel, dan ben je gewaarschuwd! Je hebt je speelkans voorbij laten gaan. Maar pas op! Eenmaal succesvol mee gespeeld, kavels gewonnen, en je bent verslaafd.  Besteed er per maand niet meer dan een bepaald budget aan. En ssst, niet doorvertellen aan de concurrentie, hé?

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Meer informatie: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel