artikel

We gaan het nu helemaal anders doen!

Persoonlijke groei

Veel managers zijn de afgelopen periode lekker op vakantie geweest. Ze hebben alles eens laten bezinken en nu weten ze het zeker: na de vakantie gaan ze het helemaal anders doen! Ze zijn er zo klaar mee (en hun partner ook) dat het werk hen zoveel tijd en energie kost dat ze eigenlijk  niet meer voldoende privéleven hebben. Het MOET anders. Ze willen afrekenen met de sleur, de hectiek en met de Waan van de Dag

We gaan het nu helemaal anders doen!

Meer rust, meer structuur, meer aandacht én meer plezier en passie. En ze weten dat het kan! Tijdens de vakantie hebben ze het goed overdacht, ze weten waar het misgaat en hoe ze het anders kunnen doen. Maar voor we verder gaan eerst even dit: krijg je een wat ongemakkelijk gevoel bij het idee om hier iets mee te gaan doen, omdat je het vorig jaar maar twee weken hebt volgehouden voordat het weer als vanouds was? Laat ik je gelijk even uit de droom helpen: Jij geeft je werk (en je leven) vorm!  En daar mogen – daar moeten – jij en je omgeving zoveel mogelijk baat bij hebben! Alleen ‘bedenken en proberen' is hiervoor niet genoeg! Proberen geeft je de mogelijkheid om na een paar pogingen te stoppen en dan te zeggen: 'Ik heb het geprobeerd!'

Weerstand
Als je het niet echt met jezelf regelt, dan zul je merken dat je bij tegenslag of weerstand de moed opgeeft. Als je nieuwe dingen doet, roept dat altijd weerstand op. In jezelf en/of in je omgeving. Er is altijd een deel in je dat niet wil veranderen en dit deel laat zich horen als jij het helemaal anders wilt doen.
De kunst is om die weerstand te herkennen, er niet in mee te gaan en bij je besluit te blijven om het anders te doen. Dan ga je als een professional om met je weerstanden. Een professional doet immers alles wat nodig is om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen heeft. Een wielrenner stopt ook niet in de Tour de France, tenzij het echt fysiek onmogelijk wordt om door te rijden.
Omdat het vaak lastig is om weerstand te herkennen bij jezelf, is het heel zinvol om ook committent te hebben van je leidinggevende (of van een andere goede sparringpartner in de organisatie). Een ander ziet het gemakkelijker als je weer in je oude valkuilen stapt. Hij kan fungeren als reminder en als stok achter de deur.

Zo regel je het goed:

  1. Maak concreet wat je anders gaat doen. Wat doe je vanaf nu wel en/of wat doe je niet meer.
  2. Hoe is dat terug te zien in je agenda en welk gedrag vraagt het van je?
  3. Wie in de organisatie kies je als jouw sparringpartner
  4. Plan een afspraak (eventueel telefonisch) van maximaal een half in de week op een vast tijdstip
  5. Bespreek hierin elke week welke  3 dingen je de komende week oppakt en of de drie dingen van vorige week ook afgerond zijn.
  6. Als afspraken niet nagekomen zijn, bekijken welke weerstand hiervoor gezorgd heeft. (Spoed klussen, te weinig (priori)tijd ‘ff niet van gekomen' en ‘zo belangrijk is het nu ook weer niet' zijn belangrijke indicaties voor weerstand)
  7. Bespreek wat je gaat doen om je niet tegen te laten houden door deze weerstand.
  8. En doe het!

Kortom: Ga ervoor! Geef je werk zo vorm dat het optimaal is voor jou en voor je omgeving! Doe alles wat daarvoor nodig is en laat je niet uit het veld slaan door je eigen weerstand!

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.
Boekentip: Een betere balans tussen voelen, denken en doen.

Reageer op dit artikel