artikel

Maalstroom van gedachten: hoe krijg je rust in je hoofd?

Persoonlijke groei

Als je te veel drukte in je hoofd hebt, vang je de ronddwalende gedachten op papier, zodat je met rust in je hoofd de volgende stap kunt zetten.

Maalstroom van gedachten: hoe krijg je rust in je hoofd?

Herken je dat, zo’n continue gedachtestroom over alles wat nog moet, die maar in je hoofd blijft rondcirkelen? ‘Krijg ik het ooit voor elkaar?’ ‘Waar moet ik beginnen? Als ik eerst dit doe, blijft dat liggen,’ ‘Doe ik het wel goed?’ ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer!’ zijn zo een aantal gedachten die maar door blijven gaan en je niets opleveren. Ongemerkt kost dit je een heleboel energie. Je merkt dat je sneller moe bent dan normaal, terwijl je je afvraagt hoe dat nu komt. Je wordt niet echt blij van wat je doet, je voelt je niet energiek en eigenlijk kom je ook niet echt aan je werk, door die maalstroom van gedachten. Als dit aanhoudt, merk je dat je een kort lontje krijgt en ervaar je vaker een gevoel van zinloosheid.

De gedachte aandacht geven

Deze situatie blijft bestaan zolang je deze rondcirkelende gedachten geen halt toeroept. De onrust suddert voort, het duurt langer voordat er een oplossing is (en je de daarbij horende opluchting kunt ervaren). Toch doen we dit vaak niet. Want door aandacht te geven aan deze gedachtestroom lijkt de situatie in eerste instantie alleen maar erger te worden, omdat je er nadruk op legt. Dus negeren we deze gedachten, omdat er aandacht aan geven het alleen maar erger lijkt te maken.

Toch helpt het je enorm om al die gedachtes eens goed aandacht te geven. Dan blijkt namelijk dat je 1000x dezelfde gedachtes hebt en dat er eigenlijk maar een paar dingen zijn die je in de weg zitten. En dat geeft dan weer rust en ruimte in je hoofd en ruimte om deze probleem te onderzoeken en op te lossen. Ik heb vele manieren geprobeerd om met deze drukte in mijn hoofd om te gaan. Van ‘dom doorgaan’ tot verschillende vormen van meditatie. Uiteindelijk heb ik een favoriet overgehouden die ik graag met jullie deel.

Opschrijven

Een gouden manier is het van je afschrijven wat er speelt aan gevoelens en gedachten. Echt álles er uitgooien van wat er in je opkomt, door te schrijven. Zelfs als je niet van schrijven houdt, is dit een methode die werkt. Het gaat er om de ‘1000x dezelfde gedachten’ op papier te krijgen, zodat je hoofd weer leeg is. Dan komt er weer ruimte voor je denken en voelen, om te weten wat er moet gebeuren. Je krijgt helderheid over wat er aan de hand is en de mogelijke oplossingsrichtingen liggen meestal ineens voor het oprapen. De truc is dat je er geen mooi verhaaltje van probeert te maken, maar schrijft wat er in je opkomt, hoe onsamenhangend ook. Niets is te onbeduidend, te gek, te stom, te warrig om op te schrijven. Zie al deze gedachten en gevoelens als rondzwervend afval dat niet is opgeruimd. Zet het op papier! Dan werkt het als een soort vuilnisbak.

Dit is hoe je het doet:

  • Plan een half uur in je agenda.
    Dit is voldoende tijd. Het lijkt misschien veel in je drukke agenda, maar mijn ervaring is dat dit half uur je meer oplevert dan maar ‘dom doorgaan’ (een methode die ik tot in den treuren heb uitgeprobeerd, maar me zelden geholpen heeft.
  • Ga zitten met pen en papier.
    Zorg dat je op een plek zit waar je niet gestoord kunt worden en waar je niet in de verleiding komt om tussendoor iets anders te gaan doen (ff je mail checken bijvoorbeeld).
  • Schrijf 3 pagina’s!
    Zet je pen op het papier en haal deze er niet meer af voordat er 3 pagina’s vol zijn. Deze pagina’s zijn gewoon het resultaat van de hand die over het papier beweegt om op te schrijven ‘wat er ook maar in de geest opkomt’. Drie pagina’s over wat je ook maar invalt – dat is alles. Als je niets kunt bedenken om over te schrijven, schrijf dan gewoon ‘Ik kan niets bedenken om over te schrijven…’ Doe dat totdat je drie pagina’s volgeschreven hebt. Schrijf wat dan ook tot je drie pagina’s vol hebt.

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.

Boekentips:

Reageer op dit artikel