artikel

3 redenen waarom goede voornemens niet werken

Persoonlijke groei

80% van de goede voornemens worden niet waargemaakt. Eén groep bedenkt niet eens wat ze zouden willen, omdat ze van tevoren toch al weten dat ze het niet waarmaken. De tweede groep bedenkt wel goede voornemens, maar onderneemt uiteindelijk geen actie. De derde groep maakt goede voornemens en begint er wel aan, maar haakt na een aantal weken af omdat de waan van de dag het wint.

3 redenen waarom goede voornemens niet werken

Herkenbaar? In alle gevallen ben je dan niet succesvol in het realiseren van jouw wensen. En dat is jammer want hiermee laat je een prachtige mogelijkheid liggen om met meer motivatie en plezier te doen wat er echt toe doet in het nieuwe jaar. En feitelijk geef je hiermee de waan van de dag meer ruimte dan je waarschijnlijk graag zou willen. Zonde!
Als je zeker zou weten dat je voornemen het gewenste effect gaat hebben, zou je er aan beginnen. Het zou de inspanning waard zijn en je zou het volhouden. Maar ja. Deze garantie heb je niet. Toch is dit geloof in jouw succes essentieel om je voornemen te realiseren.

Dus, sta even stil. Pak dit moment om 2014 jouw jaar te maken door werkelijk invulling te geven aan wat voor jouw belangrijk is. Maak een wandeling of ga lekker uit eten met een dierbare en laat je gedachten en het gesprek gaan over de dingen die jij jezelf wenst.
Waak voor de gedachte ‘het kan altijd morgen’. We zetten afspraken met onszelf vaak makkelijker aan de kant dan afspraken met anderen. Als je deze afspraak met jezelf niet nakomt, kun je je voornemens nooit realiseren.

De drie belangrijkste redenen waarom goede voornemens niet werken:

1. Het negatief formuleren van wat je wenst. Voornemens als: ‘niet meer achterlopen met je mail’ of ‘geen zinloze vergaderingen meer bijwonen’, zullen niet bijzonder motiveren om dit te realiseren. Daarnaast registreren je hersenen het woord ‘niet’ niet. Dus kijk eens waar je dan op uitkomt… Omschrijf dus wat je wel wilt bereiken. Bijvoorbeeld: ‘ik wil elke dag mijn inbox leeg’ of ‘ik wil tijd en aandacht om het verandertraject goed vorm te geven en te sturen’.
2. Je hebt geen plaatje in je hoofd van het eindresultaat. Omdat je geen concreet beeld hebt van hoe het er uitziet en hoe het voelt als je je goede voornemen het gerealiseerd, is het bijzonder lastig om hier je focus op te houden. Uiteindelijk zul je je weer verliezen in de waan van de dag. Begin daarom met het eindresultaat voor ogen. Weet wat het resultaat je oplevert en hoe het voelt als je het hebt gehaald. Zie voor je hoe je lekker geconcentreerd aan het werk bent en je niet meer druk maakt over bijvoorbeeld losse acties die nog in je mailbox kunnen zitten. Denk regelmatig aan dit plaatje om je focus in de goede richting te houden.
3. Je maakt grootse plannen, maar je definieert geen acties. Vergeet niet dat ook een groot plan begint bij de eerste stap. Zonder 1e stap geen (groots) resultaat. Verdeel daarom je einddoel in concrete en overzienbare acties. Het ‘creëren van tijd en rust’ is nog geen actie. Als je weet dat je niet toekomt aan het sturen van het verandertraject omdat je het niet inplant, zet je vanaf 2 januari een repeterende afspraak in je agenda. Zo creëer je elke maandag een uur tijd om geconcentreerd met je verandertraject aan het werk te kunnen.

Kortom: Weet wat je wilt en geloof in het eindresultaat, dan staat niets je in de weg om dit stap voor stap te realiseren. Zo wordt 2014 een inspirerend jaar en maak je van je goede voornemen een lust in plaats van een last.

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.
Boekentip: Een betere balans tussen voelen, denken en doen.

Reageer op dit artikel