artikel

Heldhaftig aarzelen

Persoonlijke groei

Aarzelen staat in een kwaad daglicht. Ten onrechte blijkt uit onderzoek naar dit fenomeen. Lees het artikel hierover in M&O.

Heldhaftig aarzelen

De minutieuze studie van Paul Ricoeur en een bespiegelende monografie van Joseph Vogl laten zien dat aarzelen beschikt over analytische kracht, dat het leidt naar een onbepaald tussengebied waar aarzelen problematische structuren feilloos blootlegt en een tussentijd opent waarin mogelijkheid en toeval van gebeurtenissen zichzelf kunnen articuleren.

Aarzeling is zintuiglijk en verbonden met een overvloedige bron van nog ongekende mogelijkheden die wacht om te worden aangeboord. Deze potentie van aarzelen ontbreekt in de tijd waarin wij leven, waarin actie en snel handelen de maat zijn. In onze westerse cultuur is handelen en doorpakken de norm. Want de wereld draait doorrr … Om aan die maatstaf te voldoen zijn er voor managers en professionals aantrekkelijke formules en ‘best practices’ beschikbaar. Maar is het wel zo heldhaftig om zonder aarzelen ‘door te pakken’ en zijn die formules ook nog aantrekkelijk als ze het mensenwerk hebben overgenomen en de best practices hun beslag hebben gekregen? Het artikel is een weerslag van een aarzelingzoekend onderzoek naar de betekenis en functie van aarzelen in keuze- en besluitvormingsprocessen in organisaties.

Lees het hele artikel van Peter van Hekke in Management & Organisatie, nr. 1 (2014) door het hieronder te downloaden. Peter van Hekke MCM (zie foto) is oprichter van adviespraktijk Denkconsult. Daarnaast is hij docent aan academie voor Management en Human Resources en onderzoeker in de lectoraten Filosofie en Beroepspraktijk en Change Management van De Haagse Hogeschool.

Reageer op dit artikel