artikel

Last van een onrustig gevoel? Dit is wat het zegt

Persoonlijke groei

Er is iets, maar je weet niet wat. Je voelt onrust in je hoofd en in je lijf. Het is lastig om je te concentreren op je dagelijkse bezigheden.

Last van een onrustig gevoel? Dit is wat het zegt

Je voelt je niet zo energiek en zelfverzekerd als eerst. Je bent moe, maar weet niet waarom. Er sluimert ontevredenheid.
Het liefst stop je dit ondefinieerbare gevoel weg, zodat je het niet hoeft te voelen en weer over kunt tot de drukke orde van de dag. Als dat lukt krijg je je drive vast wel weer terug, zo denk je. Want je wilt zo graag terug naar hoe het was, stromend, energiek en met plezier. Dus weg met die onrust.

Vaak lukt dit, dan blijft het vervelende gevoel weg en denk je er niet eens meer aan. Dan lijkt het achteraf een sombere bui die vanzelf weer overging. Een hikje in de machine van de geoliede gang van zaken. Je bent blij dat het weer voorbij is en je gaat weer als de brandweer.
Soms lukt het niet en blijft dat gevoel maar terugkomen, alsof het je iets wil zeggen. Dat wat je eerst met plezier deed is niet meer zo leuk, geeft niet meer de voldoening van weleer. En als je het probeert weg te stoppen, blijft de onrust aanwezig op de achtergrond. Je laat het voor wat het is en gaat door met de orde van de dag. Wat kun je er anders mee? Want je wilt zo graag terug naar hoe het was, stromend, energiek en met plezier. Dus negeren die onrust, leve de Waan van de Dag.

Maar wat nou, als deze onrust een signaal is dat je toe bent aan een nieuwe stap? Dat het tijd is om te groeien, omdat er iets op je ligt te wachten dat groter, nieuwer, mooier, energieker, echter is? Gewoon, omdat je de mogelijkheden in je hebt om nog meer uit je leven te halen? Dat het juist deze mogelijkheden zijn die ‘aan je deur rammelen’, omdat ze graag benut willen worden?
En wat nou als je het lef had om die confrontatie wel aan te gaan? Om te kijken wat deze mogelijkheden werkelijk zijn en wat ze je kunnen bieden als je hier invulling aan zou geven? Ik bied je een experiment om te ontdekken wie en wat je kunt zijn. Om eerlijk naar jezelf te zijn over wie en wat je echt bent.

Mensen zijn vaak bang dat dit hun hele leven op zijn kop zal zetten. Het voelt alsof er echt grote veranderingen nodig zijn om het leven weer beter en leuker te maken. Meestal is dit helemaal niet nodig. Het mag natuurlijk wel als je dat graag wilt, maar hier ben je altijd zelf bij.
Als je een oprecht beeld hebt van je mogelijkheden, dan kun je een eerlijkere afweging maken waarin je wel en geen energie wilt steken. Dan kun je het goede behouden (of ervoor knokken) en weet je wat je niet meer wilt afronden. Zo komt er tijd en energie voor nieuwe mogelijkheden die op je liggen te wachten, die zorgen dat je je weer energiek, levend en blij gaat voelen.

Heb jij het lef om dit experiment met jezelf aan te gaan? Dan helpen deze ontdek-tips je op weg.

1. Ontdek wat je energie kost en wat je energie oplevert
Sla je agenda open op een willekeurig week. Kijk één voor één naar de afspraken en voel of ze een ja-gevoel of een nee-gevoel geven. Probeer er niet over na te denken, alleen te voelen. Neem je gevoel serieus, ook als je niet snapt waarom het dat gevoel geeft.

2. Geef aandacht aan je nee-gevoel
Dus voel je onrustig, onzeker, gefrustreerd of ontmoedigd. Poets het niet weg, het geeft je waardevolle informatie! Ontdek of duidelijk wordt waarin jij je beknot voelt. Vaak zit het net anders als wat je logischerwijs al bedacht had. Als je bijvoorbeeld vindt dat je een lastige medewerker hebt, kan je nee-gevoel voortkomen uit de beleving dat je je in je ambities beknot voelt.

3. Ontdek je ja-gevoel
Als je (enig) beeld hebt van waarin je je beknot voelt, komen er vaak vanzelf antwoorden over wat je dan wel zou willen. Vaak op een hele onverwachte manier. Soms ‘weet’ je gewoon ineens het antwoord, of iemand zegt iets tegen je waardoor het kwartje valt. Of je ziet een film waardoor het antwoord duidelijk wordt. Het moeilijkste hier is om deze onverwachte antwoorden serieus te nemen. Laat zo’n antwoord een paar dagen op je inwerken, kijk of het blijft hangen, of de gedachte je energie geeft, ook als het tegelijkertijd spannend voelt.

4. Kijk wat deze ontdekking je brengt
Voel eens wat dit experiment teweeg brengt. Als je wilt, koppel een kleine actie aan je ontdekking. En kijk wat er gebeurt. Geeft het je een ja-gevoel of een nee-gevoel? Geeft het energie of kost het energie? Dan ben je weer bij stap 1.

Kortom: neem onrust serieus en zie het als signaal dat het tijd is om te groeien. Als je het aandurft om dit serieus te nemen, komen de antwoorden (bijna) vanzelf naar je toe.

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.

Reageer op dit artikel