artikel

3 concrete tips om keuzes te maken als je te veel ideeën hebt

Persoonlijke groei

Heb jij ook altijd zoveel ideeën om je werk beter te maken?

3 concrete tips om keuzes te maken als je te veel ideeën hebt

Elke dag minstens vijf goede ideeën is geen uitzondering als je iemand bent die overal kansen in ziet. Ze ‘ploppen’ overal op. In gesprek met klanten, in de lift, als je collega’s aan het werk ziet, als je de hond uitlaat en wellicht ook in bed.

Het liefst ga je er ook  meteen mmee aan de slag. Het is inspirerend en het geeft energie om zoveel ideeën te hebben en creatief van geest te zijn, maar het put je ook uit. De grootste uitputting komt vaak voort uit de gedachte ‘Ik zal maar eens een kans missen!’. Met als resultaat dat je veel dingen oppakt en waarschijnlijk maar weinig afmaakt. Want dan is er immers allang weer een nieuw idee ontsproten dat nog veel interessanter is.

Zo creëer je je eigen drukte en onrust!

Stop op tijd met bedenken van ideeën

Hoe ga je dan wel goed om met je eigen ideeëngenerator? Want je wilt dat heerlijke gevoel vaneen goed idee niet kwijt, maar je wilt ook niet dat je er te veel door in beslag wordt genomen. De kunst is dus om op tijd te stoppen.

Ideeën zijn vluchtig en het gaat erom deze vluchtigheid eruit te halen. Ga maar na. Alle ideeën die je niet tot een resultaat hebt gebracht omdat er alweer een beter idee was, waren blijkbaar ideeën die geen stand hielden. Maar hoe weet je dan welke ideeën goed zijn en welke niet?

Door naar de lange termijn te kijken, is het gemakkelijker om belangrijk van minder belangrijk te scheiden. Door met prioriteiten te weten waar je het komende half jaar of jaar op wilt richten in je werk, wordt het al gemakkelijker om een eerste schifting van je bedenksels te maken. Alles je idee niet past in je plannen, is het dus geen actie voor de komende tijd. Dat idee gaat dus resoluut van je actielijst af.

Met de volgende tips kun je je ideeëngenerator volop laten draaien, zonder dat je beperkt wordt door de valkuil om alles te willen uitvoeren.

3 tips om goed om te gaan met je eigen creatieve brein:

  1. Noteer alle ideeën die je hebt. Dan kun je ze bewaren, heb je een overzicht en gaan goede plannen niet verloren (de grootste zorg van de meeste ideeëngenerators).
  2. Kijk pas aan het eind van de week welk idee is blijven hangen. De meeste ideeën zijn zo vluchtig dat je ze al vergeten bent of als je ze naleest, blijkt dat ze helemaal niet zo goed zijn. Voel welk idee je energie geeft en of dit idee werkelijk uitvoerbaar is. Is het zo kansrijk dat je hier echt mee aan de slag wilt? En check natuurlijk of het past in je langetermijnplannen.
  3. Werk aan maximaal 3 ideeën tegelijk. Spreek met jezelf af dat je pas een nieuw idee van je lijstje mag uitvoeren als er een vorig project helemaal af is gerond. Dan brengen de ideeën ook resultaat op. Maak er iets moois van!

Kortom: laat alle ideeën vrijelijk stromen, maar beperk je in de uitvoering. Je onrust verdwijnt en je ideeën komen echt tot hun recht!

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.

Reageer op dit artikel