artikel

Creëer een cultureel intelligente organisatie – 5 manieren

Persoonlijke groei

Vooroordelen vinden hun oorsprong in het onbewuste; vanuit je onbewuste worden je gedachten en beslissingen gestuurd. Geen mens is er vrij van, maar met training zijn ze aan te pakken.

Google – met een cultureel zeer divers personeelsbestand – gaat voorop. Hier zijn 5 manieren om cultureel intelligente oordeelsvorming op een hoger plan te brengen. Stereotyperingen – privé, maar ook zakelijk – kunnen kwalijke gevolgen hebben. Daarom organiseren steeds meer bedrijven voor hun personeel een ‘unconscious bias training’, om onbewuste vertekeningen van de werkelijkheid te corrigeren.
In 2013 volgden 13.000 van Google’s 46.000 werknemers deze cursussen. Ook de werknemers van bedrijven als Dow Chemical, PriceWaterhouseCoopers en Novartis volgen deze trainingen. Bij overheidsinstanties en legeronderdelen zijn ze inmiddels ook gemeengoed. 

Er zijn vijf manieren om je bewust te worden van vooroordelen en meningen die niet op feiten zijn gebaseerd te corrigeren.  

1. Identificeer je blinde vlekken
De wereld is anders dan je denkt. Doe de test op Project Implicit.

2. Train jezelf in anders denken
Bewustwording alleen al ontneemt het emotioneel geladen oordeel zijn macht beslissingen te sturen. Ga na in welke omstandigheden en wanneer het vooroordeel is ontstaan. Stop met ongecontroleerde vooronderstellingen. 

3. Ontwikkel nieuwe gewoontes
Bedenk manieren om jezelf in bescherming te nemen in situaties waarin je vermoedt dat stereotype meningsvorming op de loer ligt.  

4. Relativeer je intuïtie
Afgaan op intuïtie kan nuttig zijn omdat het ons op grond van ervaringen uit het verleden voorprogrammeert tot bepaalde automatische reacties. Maar je riskeert er ook verkeerde interpretaties mee met name bij mensen uit andere culturen. 

5. Schep een cultureel intelligente organisatie

Probeer te achterhalen met bijvoorbeeld surveys welke etnocentrische opvattingen of culturele oriëntaties er in de organisatie leven. Creëer vervolgens bewustwording en introduceer manieren om culturele vaardigheden te verhogen. 
Bron: management-issues.com 

Leestip
Het model voor Morele Besluitvorming (Werkboek) 
Rob van Es

Reageer op dit artikel