artikel

Lessen voor jonge ondernemers: 10 praktische adviezen

Persoonlijke groei

Jong en je eigen bedrijf starten: niet makkelijk.

Lessen voor jonge ondernemers: 10 praktische adviezen

Heidi Roizen – ex-CEO, durfkapitalist bij DFJ in Silicon Valley, commissaris bij een handvol technostartups en Stanford-lecturer – geeft beginnende entrepreneurs tien praktische adviezen.

10 lessen voor jonge ondernemers

 1. Ga op zoek naar moeilijke projecten en problemen om aan te pakken
  Pak elke week iets lastigs aan. Zo daag je jezelf uit, verleg je je grenzen en groei je. Het is ook nog eens zeer bevredigend en motiverend als je iets heel moeilijks tot een goed eind brengt.
 2. Sluit nooit compromissen als het om jouw ethische waarden gaat
  Als je valsspeelt, krijg je daar geheid spijt van. Hoe je met ethiek omgaat en ethische beslissingen neemt, zet de toon en bepaalt de cultuur voor het hele bedrijf dat je aan het opbouwen bent.
 3. Vertrouw op je intuïtie
  Onze intuïtie is gebaseerd op maanden en jaren van observatie van de menselijke aard en menselijke interacties. Vaak weten we onderhuids dingen die we niet eens begrijpen of beseffen. Vertrouw daarop, ook bij wie je aanneemt en ontslaat bijvoorbeeld.
 4. Probeer om niet de slimste persoon in de kamer te zijn
  Je belangrijkste taak als ondernemer is het samenstellen van je team. Roizen: ‘Mijn doel is echt om de domste persoon in de kamer te zijn.’ Dat wil zegen: durf het aan om mensen te vinden die op bepaalde gebieden veel en veel beter zijn dan jij. Het is jouw taak om je team te managen en ‘empoweren’- niet om meer te weten dan zij.
 5. Denk elke keer als je iemand ontmoet: relatie – niet transactie
  Alles draait om relaties, stelt Roizen. Probeer een connectie op te bouwen met de mensen die je tegenkomt. Als je ze dan om iets moet vragen, kun je samenwerken vanuit die diepere fundering.
 6. Ga ervan uit dat het leven geen rozengeur en maneschijn zal zijn
  Veel is gewoonweg een kwestie van stom geluk of domme pech. Je zult vast ook vervelende ervaringen hebben, of soms falen. Er gebeuren dingen waarover je geen controle hebt.
 7. Sta gewoon weer op als je gevallen bent
  Het gaat er niet om hoe vaak je valt maar om hoe vaak je daarna weer opstaat. Als je blijft liggen, lig je de rest van je leven op de grond.
 8. Sta willekeur toe in je leven
  Ga zonder agenda naar een vergadering. Stel je open voor onverwachte ontmoetingen en toevallige mogelijkheden.
 9. Volg de 20-40-60-regel
  Op je 20e maak je je constant zorgen over wat andere mensen van je vinden. Op je 40e word je wakker en zeg je dat het je geen reet meer kan schelen wat anderen van je vinden. En op je 60e besef je dat feitelijk niemand nog iets van je vindt. Ergo: maak je niet druk als je fouten maakt, want niemand is zo hard over jou aan het denken als jijzelf.
 10. Wees je eigen pleitbezorger
  Ben je betrokken bij iets wat je niks vindt of heb je een baan waar je niet blij van wordt, vind dan de kracht om wat anders te gaan doen. Want niemand anders gaat het voor je doen.

Bron: Stanford Business, november 2015

Boekentips:

Reageer op dit artikel