artikel

De 100 jaar oude to-do-aanpak die nog steeds perfect werkt

Persoonlijke groei

De Amerikaanse productiviteitsconsultant Ivy Lee werkte 100 jaar geleden al met een eenvoudige to-do-lijstjesaanpak. Ook anno nu zeer effectief.

De 100 jaar oude to-do-aanpak die nog steeds perfect werkt

Ivy Lee’s methode werkt als volgt:

  1. Schrijf aan het eind van elke werkdag de zes belangrijkste dingen op die je morgen moet doen. En niet meer dan zes.
  2. Prioriteer deze zes onderwerpen in volgorde van hun werkelijke belang.
  3. Als je morgen op het werk komt, concentreer je dan op de eerste taak. Werk net zolang aan de eerste taak totdat die is afgerond voordat je aan de tweede taak begint.
  4. Werk de rest van je lijstje op dezelfde manier af. Zet aan het eind van de dag de taken die niet zijn uitgevoerd op het nieuwe lijstje met zes taken voor de volgende dag.
  5. Herhaal dit proces elke werkdag.

Waarom het zo goed werkt

De productiviteitsmethode van Ivy Lee is om een paar redenen zo effectief. Om te beginnen is hij simpel genoeg om ook echt te werken: altijd toepasbaar en makkelijk uitvoerbaar, ook op hectische momenten. De methode dwingt je ook om lastige beslissingen te nemen: doordat je een beperkt aantal taken moet kiezen die voorrang hebben, leg je jezelf een beperking op. Dat is zeer heilzaam – als je je nergens aan verplicht, word je door alles afgeleid. Nog een sterk punt: de grootste horde bij het uitvoeren van taken is eraan beginnen, en de Ivy Lee-methode ruimt die horde uit de weg. Je komt vlot op gang doordat je de dag ervoor al bepaalt wat je de volgende ochtend het eerst gaat doen. Kwestie van mindset – en het werkt. En tot slot dwingt de methode je om je op één taak te richten. Multitasking was ooit het grote ideaal maar we weten inmiddels dat het niet werkt: focus en consistentie leiden tot beter werk. Het is onmogelijk om geweldig werk te leveren als je constant aandacht aan nog tien andere dingen moet schenken.

Bron: Fast Company, 22-8-2016

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel