artikel

Flexibiliteit als sleutel voor succes

Persoonlijke groei

Als je verschillende dingen telkens anders gaat doen, dan word je steeds flexibeler in hoe je zaken kunt aanpakken. En dat is nuttig, want heel veel succesvolle mensen hebben één ding gemeen, ze vinden altijd een manier om te bereiken wat ze willen, omdat ze flexibel zijn in hun aanpak.

Flexibiliteit als sleutel voor succes
Zorg voor flexibiliteit in je aanpak

Succesvolle mensen hebben een dusdanige mindset dat ze leren van de keren dat iets niet gaat zoals ze willen. Ze geven niet op, gaan door, vinden een manier die wel werkt en zijn dus flexibel in hun aanpak.

Het was Einstein die zei dat ‘het onzinnig is om hetzelfde te doen en dan een andere uitkomst te verwachten’. En dat is een waarheid als een koe, dat zal iedereen beamen, toch? En toch doen we dat vaak wel: elke keer hetzelfde doen en dan raar opkijken dat we weer niet de uitkomst hebben die we wel verwacht hadden. Of nog erger: veel mensen proberen iets één keer, krijgen niet het resultaat wat ze verwachten, en geven dan op. Laat staan dat ze iets op een andere manier proberen.

Flexibiliteit en het doel

Maar dat heeft een reden. Veel mensen zijn namelijk niet flexibel in hun aanpak, omdat ze niet exact weten wat hun uitkomst moet zijn in hun leven, carrière, relatie, sport of wat dan ook. Mensen hebben geen concrete doelen. Geen doelen die ze met passie najagen. Geen doelen waarmee ze iets toevoegen aan de wereld, of het leven van anderen, of aan het bedrijfsresultaat, of aan de sfeer op de afdeling. Op het moment dat mensen namelijk zo’n doel wel hebben, dan geef ze niet na één keer op, en proberen ze zaken op een andere manier aan te pakken om dat doel wel te bereiken.

Toch heeft iedereen wel doelen gehad in het leven. Bijvoorbeeld op de basisschool. Je moest bijvoorbeeld een huis tekenen, of een auto. En dat ging waarschijnlijk niet in 1 keer goed. Wat deed je toen? Misschien uitte je eerst wat frustratie, maar daarna deed je het nog een keer, en deed je het anders dan de eerste keer en toen lukte het wel. Of misschien lukte het na 21 keer wel. Door steeds iets te veranderen is het uiteindelijk gelukt om een huis of een auto te tekenen. Het lukte omdat je wilde leren, je flexibel was in je aanpak en omdat je wist wat je wilde bereiken.

We verliezen de mindset

Helaas verliezen veel mensen mindset in hun latere leven. Ze hebben geen exacte doelstellingen, geen exacte zakelijke uitkomsten die ze willen. Ook is de nieuwsgierigheid om te leren verdwenen. Als iets fout gaat, is dat geen leermoment, maar hooguit een stopmoment. En daarom gebeurt vaak keer op keer hetzelfde, om dan keer op keer teleurgesteld te worden. We hebben gefaald.

Maar wat is falen? Falen is stoppen met leren. Falen is zeggen dat je iets drie keer fout hebt gedaan, terwijl je drie keer een cadeautje hebt gekregen Een cadeau dat zegt: je hebt een onverwacht resultaat gekregen. En als je dat resultaat stap voor stap analyseert en een van de stappen aanpast, krijg je weer een ander resultaat. Als je maar flexibel genoeg bent in je aanpak, krijg je vanzelf het resultaat wat je wilde. Maar dan moet je wel weten wat dat is. Want als je toch niet wist wat je eigenlijk wilde hebben, was elk resultaat geweldig geweest.

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel