artikel

Vaststellen wat je wilt geeft zelfvertrouwen

Persoonlijke groei

Je denkt misschien dat wat je wilt en wat je nodig hebt een implantaat in je hersenen is waardoor je veel zelfvertrouwen krijgt. Het is heel makkelijk om te zeggen dat zelfvertrouwen dé oplossing is voor alles wat er in ons leven verkeerd gaat. Je bent naar een nieuwe omgeving verhuisd en je denkt dat je zelfvertrouwen nodig hebt om nieuwe vrienden te maken.

Vaststellen wat je wilt geeft zelfvertrouwen

Na een lange tijd van werkloosheid heb je eindelijk een nieuwe baan gevonden, maar je voelt je geïntimideerd omdat je je niet vertrouwd voelt bij technologische dingen; je voelt je dom. Je wilt graag een kind, maar je hebt geen partner. Je hebt ook niet genoeg zelfvertrouwen om iemand te ontmoeten via een datingsite. Je zou graag een stabiele relatie hebben maar je hebt niet genoeg zelfvertrouwen om intiem met iemand te zijn.

Richt je op wat je wilt

Door je te richten op wat je wilt, kun je erachter komen wat je nodig hebt. Als we verder ingaan op het voorbeeld hiervoor, kun je denken aan:

  • Informatie: wat kun je doen om je kansen te vergroten dat je gelijkgestemde mensen ontmoet?
  • Vaardigheden: wat moet je leren, welke kennis heb je nog niet?
  • Advies: wat is de beste manier om te gaan daten, wat past het best bij jouw persoonlijkheid?

Wees specifiek

Hoe preciezer je bent, hoe beter je je kunt richten op waar je bedreven in moet worden. Zie het maar als het verschil tussen niet weten voor hoeveel mensen je moet koken en wat voor dieetwensen zij hebben, en weten dat je voor zes mensen moet koken waarvan er een alles eet behalve zuivel, een ander vegetariër is en weer een ander veganist. Het is het verschil tussen niet weten waar je moet beginnen en een risico nemen met mogelijk een verkeerde afloop (een barbecue voor zestien personen met alleen maar vlees), of zorgvuldige planning (een Grieks buffet met kleine hapjes waar voor iedereen wel wat bij zit).

Wanneer we vaststellen wat we willen, zijn we in staat om onze natuurlijke en psychologische behoeften te formuleren. Omdat geloof in eigen kunnen een van onze drie basale psychologische behoeften is (samen met autonomie en je in kunnen leven in anderen) kunnen we zelfvertrouwen vinden door aan te geven wat we willen.

Dit artikel komt uit het boek Echt Zelfvertrouwen.

Cover_Echt_zelfvertrouwenEcht Zelfvertrouwen

Hoeveel zelfvertrouwen heb jij? Van binnen denk je waarschijnlijk dat je met een beetje meer zelfvertrouwen beter in je vel zou zitten en dat je dan alles zou kunnen bereiken waar je van droomt. Maar er is altijd iets dat je tegenhoudt. Dus, hoe kun je leren meer op jezelf te vertrouwen?

Reageer op dit artikel