artikel

Zelfvertrouwen voor managers: over eigenwaarde en self-efficacy

Persoonlijke groei

Is zelfvertrouwen dan gebaseerd op eigenwaarde? Zit eigenwaarde vanbinnen en straal je zelfvertrouwen uit of laat je met zelfvertrouwen zien dat je eigenwaarde hebt? En als je veel eigenwaarde hebt, komt het zelfvertrouwen dan vanzelf? Dit is een mentaal doolhof.

Zelfvertrouwen voor managers: over eigenwaarde en self-efficacy

Als je van anderen te horen krijgt dat je zoveel zelfvertrouwen uitstraalt, of als je de gangmaker van de groep kunt zijn, of als je in je werk intensief anderen helpt, maar je toch stiekem een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, dan weet je maar al te goed dat schijn bedriegt. Als je naar anderen toe doet alsof je zelfvertrouwen hebt maar dat vanbinnen helemaal niet voelt, wat betekent dat dan? Hoe kunnen we een definitie van vertrouwen geven waarbij we rekening houden met deze tegenstellingen?

Geloof in eigen kunnen

Laat dat maar aan de wetenschappers over. Die hebben een term bedacht die je niet zo vaak hoort: self-efficacy, ofwel het ‘geloof in eigen kunnen’. In het Oxford English Dictionary wordt efficacy (doeltreffendheid) gedefinieerd als: het vermogen van iets om de gewenste resultaten te behalen, terwijl self-efficacy het vermogen is om een gewenst of bedoeld resultaat te behalen.

Stel, je wilt yogales gaan volgen om van je stress af te komen. Je hebt het alsmaar uitgesteld omdat je het vreselijk vindt om iets nieuws te beginnen. Daarbij houd je niet van groepsactiviteiten en zie je jezelf niet graag in fitnesskleding. Met andere woorden, je eigenwaarde is laag. Je besluit eindelijk om een paar informele lessen te volgen die een van je buren heeft aanbevolen. Iedereen is aardig en niemand loopt in rare dure pakjes rond. De deelnemers staren niet naar elkaar en je vergeet jezelf en de tijd, en je kunt ook echt ontspannen. Aan het eind van de les voel je je als herboren. Je hebt het gewenste resultaat bereikt.

Als we onze persoonlijke definitie van zelfvertrouwen aanpassen, zal het dan ook onze visie op zelfvertrouwen veranderen? Als je duidelijk voor ogen hebt wat zelfvertrouwen betekent, zou het dan minder vaag zijn en makkelijker te bereiken?

Zelfvertrouwen betekent dat je het wilt proberen

Het probleem met het geven van een definitie van zelfvertrouwen is dat psychologen er zelf nog niet zoveel onderzoek naar hebben gedaan. De meesten houden het op iets tussen eigenwaarde en self-efficacy, geloof in eigen kunnen. Self-efficacy is een concept dat voor het eerst in de jaren zeventig van de vorige eeuw door de Canadese psycholoog Albert Bandura werd gebruikt en waarnaar veel onderzoek is gedaan. Eigenwaarde gaat over jezelf aardig vinden. Self-efficacy is ons geloof in eigen kunnen om iets te proberen en te volbrengen.

Mensen met een hoge eigenwaarde beschikken misschien over zelfvertrouwen, maar misschien ook niet. Terwijl eigenwaarde van toepassing is op onze persoonlijkheid, is self-efficacy een verklaring voor waarom we zelfvertrouwen kunnen hebben op het ene vlak in ons leven maar niet op een ander vlak.

Dit is een fragment uit het  boek: Echt Zelfvertrouwen

Cover_Echt_zelfvertrouwenHet boek: Echt Zelfvertrouwen
Psychologies Magazine (UK) brengt de meest recente onderzoeken en de inzichten van topexperts samen om je te laten zien hoe je echt zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Met de adviezen, praktische tips, nuttige testjes en inspirerende praktijkvoorbeelden in Echt zelfvertrouwen leer je onder meer vaardigheden te ontwikkelen om je zelfvertrouwen op te bouwen ente accepteren wie je bent en elke situatie relaxed tegemoet te treden.

 

Reageer op dit artikel