artikel

Resultaat bestaat, falen niet

Persoonlijke groei

Resultaten. Veel mensen staren zich er blind op, en hangen hun geluk eraan op. Maar is dat nu logisch? Ja, natuurlijk, je hebt hard gewerkt, er veel voor gedaan en dan krijg je een resultaat dat niet helemaal naar wens is. Veel mensen gaan dan bij de pakken neerzitten. Het is mislukt, zeggen ze dan. Ik heb het niet goed gedaan, verzuchten ze. Je hebt gefaald, roept de omgeving.

Resultaat bestaat, falen niet
Je wint, of je leert, maar resultaat is er altijd

Ik geloof daar niet in. There is no such thing as failure, there is only feedback, is wat ik de afgelopen jaren steeds meer heb geleerd. Een niet gewenst resultaat is niets anders dan een aanwijzing dat je iets op een andere manier kunt aanpakken. Zodat je op ergens in het traject wat jou tot het eerste resultaat heeft gebracht, iets kunt veranderen, zodat je een ander resultaat krijgt.

Als je een niet gewenst resultaat krijgt, en je geeft daardoor op omdat je omgeving zegt dat je gefaald hebt, laat je ontzettend veel kansen liggen om het beter te doen. Laat je kansen op leermomenten liggen. Laat je kansen liggen om het wel fantastisch te doen.

Korte termijn resultaten

Vaak zijn we veel te veel gericht op heel korte termijn resultaten. En moeten we het in 1x goed doen. En natuurlijk is dat leuk als dat lukt. Maar veel grote uitvindingen gingen niet in 1 keer goed. Veel genieën zijn afgewezen omdat ze dingen anders deden dan gewenst was. Einstein zou nooit wat bereiken, zeiden ze op de middelbare school. Disney werd ontslagen bij de krant omdat hij niet creatief genoeg was, het muzikale brein van rockband AC/DC werd van school gestuurd omdat hij te dom was om voor de duvel te dansen. En laat dat nu juist zijn kracht zijn geweest.

Wat ik bedoel te zeggen is dat het meestal niet in 1 keer goed hoeft. Meestal niet eens in 1 keer goed kan. Tenzij je werkt als levensreddend chirurg, op een spoedoperatie-afdeling, betrokken bent bij militaire operaties, of bij reddingsacties. Dan gelden andere wetten. En moet het in 1 keer goed. Maar zolang er niemand dood gaat omdat het niet helemaal goed is, heb je dus de mogelijkheid om het beter te doen.

Gewoon doorgaan

Thomas Alva Edison heeft 1000 prototypes gemaakt van een gloeilamp. De oprichter van Kentucky Fried Chicken begon met koken in tankstations. Donald Trump had in de jaren ’80 een miljoenenschuld en is nu president van de VS. Wielrenner Eddy Merkx – die kannibaal genoemd werd omdat hij zoveel won – heeft meer wedstrijden niet dan wel gewonnen. Wat deze mensen gemeen hebben, is dat ze niet altijd het resultaat bereikten wat ze wilden. Dat hield hen echter niet tegen. Ze gingen door. Ze leerden en ze wonnen.

Kortom, als je een resultaat boekt, is dat hoe dan ook geweldig! Want of het is het resultaat dat je wilt hebben. Of het is het resultaat dat je nog verder kunt verbeteren. Hoe dan ook krijg je van elk resultaat positieve feedback. Want je wint, of je leert. There is no such thing as failure, there is only result.

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel