artikel

Liminaal denken: denk jezelf over drempels

Persoonlijke groei

Liminaal denken. Ik had geen idee wat het was, en juist daarom trok de titel mij zo aan. En gelukkig wordt het al snel uitgelegd: liminaal denken komt erop neer dat je jezelf over drempels heen denkt. En doordat je over drempels gaat, kun je veel meer dingen bereiken in zowel je privéleven als je werk. Dat is in het kort de boodschap van het boek De kracht van liminaal denken, geschreven door Dave Gray.

Liminaal denken: denk jezelf over drempels

In het boek beschrijft Gray de vele drempels die we voor onszelf opwerpen. Drempels op het gebied van communicatie, op het gebied van overtuigingen, overal drempels. Maar het boek beschrijft ook manieren om over die drempels te stappen. Om verder te kijken dan je neus lang is, want, zo schrijft Gray: ‘ga er niet vanuit dat je objectief bent’.

Het boek leest snel weg, maar tijdens het lezen word je geconfronteerd met jouw beperkende overtuigingen. En tegelijk word je uitgedaagd om na te gaan of wat jij denkt dat de waarheid is, ook echt de waarheid is. Daarbovenop zijn er veel praktische, korte oefeningen, om na te gaan of er geen andere kant zit aan de door jou ervaren werkelijkheid. Oefeningen om het eens anders te doen, anders om te gaan met mensen, anders om te gaan met werkprocessen en anders om te gaan met jezelf.

Dave Gray gaat in zijn boek terug naar de kern van ons leven. Ondanks alle wetenschappelijke informatie, staafdiagrammen, grafieken, rapporten, boeken en andere dingen die helpen bij het nemen van objectieve beslissingen bij bijvoorbeeld veranderprocessen in organisaties, toont Gray in zijn boek aan dat alles valt of staat bij emoties en overtuigingen. De gangbare gedachte dat bij werk geen emoties horen, en dat zakelijke beslissingen altijd objectief zijn, veegt de auteur de vloer mee aan. In De kracht van liminaal denken stelt hij zelfs dat ‘laat emoties buiten de deur’, een gevaarlijke gedachte is. Want emoties zijn juist de kern van waaruit we handelen. Het is niet de ratio die ons in beweging zet, maar het is de emotie die ons activeert.

En die ratio baseren we op onze vastgeroeste ideeën. Die zijn ontstaan door alles wat we hebben meegemaakt in ons leven en voor waar hebben aangenomen. De ratio komt voort uit vaste patronen, en om wat anders te bereiken moet je die vaste patronen doorbreken. Dave Gray gebruikt daarvoor de dubbele leercirkel, een model dat je helpt om over een drempel te gaan. En dat is lang niet altijd makkelijk.

‘Want waarom zou je die ongemakkelijke dingen allemaal doen?’, zo vraag ook de auteur zich af. Hij geeft zelf het antwoord: omdat het je verder helpt. En dat doet zijn boek ook. De kracht van liminaal denken is vlot en goed geschreven, met mooie voorbeelden, oefeningen en verhelderende illustraties. Het is een boek waarbij je op bijna elke bladzijde een ‘oh-ja-moment’ hebt, en wat zich ervoor leent om er geregeld even bij te pakken om even een glimlach op je gezicht te krijgen. Tenminste, als je ervan houdt om jezelf een spiegel voor te houden en als je vraagtekens durft te zetten bij alles waarvan je denkt dat het de onbetwistbare waarheid is.

Door: Eduard van Brakel

Cover kracht van liminaal denkenHet boek: De kracht van liminaal denken
Je hebt geen formeel gezag, budget of bekrachtiging nodig om liminaal denken toe te kunnen passen. Aan de hand van zes principes (beginselen) en negen oefeningen (praktijken) leer je vervorming van de realiteit te minimaliseren, je begrip te verbeteren en nieuwe mogelijkheden voor positieve veranderingen in je werk en je leven te openen.

Lees ook:

Reageer op dit artikel