artikel

Complimenten ontvangen is ook leuk!

Persoonlijke groei

Complimenten geven is leuk. Complimenten krijgen ook. Al blijkt dat niet altijd uit de reacties van de compliment ontvangende partij. We zijn zo gewend om kritiek te krijgen, dat we het ontwend zijn om een compliment te ontvangen.

Complimenten ontvangen is ook leuk!

Mensen die een compliment krijgen, voelen zich vaak ongemakkelijk, of opgelaten. Dan zeg je tegen iemand: ‘Wow, dat heb je écht goed gedaan’, en dan zie je de ontvanger van het compliment ongemakkelijk heen en weer schuiven, naar beneden kijken, wat draaien, en dan hoor je als reactie: ‘Nou dat valt wel mee hoor. Het was een kleine moeite. Anderen hebben er ook veel aan gedaan. Ik vind het niets bijzonders.’ En je compliment wordt door de ontvanger vakkundig gedowngrade en de nek omgedraaid.

Gek eigenlijk, vind je ook niet?

Kunst van complimenten geven en ontvangen

Het is dus niet alleen een kunst om een gemeend compliment te geven (Echt, doe het eens wat vaker), maar het is dus ook een kunst om een compliment te ontvangen. We zijn zo gewend om onszelf te verdedigen tegen kritiek, dat het verdedigende gedrag zo in onze genen zit, dat we ons ook verdedigen als we een compliment krijgen. Het lijkt erop dat we kritiek niet kunnen geloven en dat we dat patroon doorzetten en een compliment ook niet kunnen geloven.

Ontvang een compliment dus eens anders. In plaats van jezelf naar beneden halen door het compliment te ontkennen, ontvang je het compliment met verve. Bijvoorbeeld door de gever aan te kijken en gewoon ‘Wat leuk, dankjewel’ te zeggen.

Gemeende waardering voor iedereen leuk

De sfeer wordt daardoor gelijk anders. De complimentgever merkt dat zijn compliment in goede aarde is gevallen, en zal daardoor vaker geneigd zijn een gemeende waardering uit te spreken. En voor jezelf als ontvanger is ook leuker, want als je dankjewel zegt, dan erken je zelf ook dat je iets goeds, moois, of geweldig hebt gedaan. En dat geeft een beter gevoel, meer vertrouwen, dan wanneer je jezelf naar beneden haalt door je prestatie te bagatelliseren.

Dus kom op allemaal: geef niet alleen een compliment omdat het complimentendag is, maar geef complimenten omdat het de sfeer en de prestaties ten goede komt. En ontvangers van de complimenten: je verdient de waardering, want je hebt iets bijzonders gedaan. Zeg dus gemeend: ‘dankjewel!’. Want een compliment ontvangen is nog veel leuker dan een compliment krijgen.

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel