artikel

Emoties bepalende factor bij goede besluiten (en bij slechte)

Persoonlijke groei

Beslissingen nemen, dingen besluiten, dat is waar je als manager onder meer voor wordt aangenomen. Maar hoe weet je nou of iets een goed besluit is? En hoe weet je wanneer je een goede beslissing neemt?

Emoties bepalende factor bij goede besluiten (en bij slechte)

Om een goede beslissing te nemen, kun je het besluit het beste toetsen aan drie vragen:

  1. Is het goed voor mij?
  2. Is het goed voor een ander?
  3. Is het goed voor de wereld?

Als je die drie vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan neem je in ieder geval geen slecht besluit.

Goed gevoel, goede beslissing

Maar wanneer neem je dan een goede beslissing? Daarvoor kun je de basisregel volgen dat wanneer je je goed voelt, je goede beslissingen neemt, en dat wanneer je jezelf slecht voelt, je slechte beslissingen neemt.

Gelukkig kun je door het aanpassen van je lichaamshouding je eigen gevoel en emoties beïnvloeden. Als je een krachtige houding aanneemt, voel je jezelf ook krachtig en straal je krachtige emoties uit. En emoties zijn zeer belangrijk bij het nemen van een besluit.

Ga maar na bij jezelf: de ervaringen waar je een krachtige emotie bij voelde, zijn de ervaringen die je bijgebleven. Zo kun je nog steeds boos worden om die ene aanvaring op de middelbare school. Of die ruzie met de manager tot in detail herbeleven.  Maar ook het halen van je diploma, of dat belangrijke doelpunt in die ene wedstrijd, of je eerste spreekbeurt, of de eerste keer dat je verliefd was. Dat zijn dingen die je altijd bijblijven, en die je de rest van je leven of verdrietig, of blij kunnen maken.

Als manager zou je je hier heel bewust van moeten zijn. Want de emoties die jij hebt en voelt, breng je over op anderen. En jouw beslissing kan een heel sterke emotie bij een ander teweeg brengen. En jouw beslissing wordt beïnvloed door de emotie die jij op het moment van de beslissing voelt.

Peak State

Ga dus na of je jezelf wel goed voelt. Of je jezelf in een peak-state hebt gebracht. En als dat niet zo is, breng jezelf door het aanpassen van je lichaamshouding en door het denken aan geweldige dingen in die super goede mentale staat. En als je in die staat bent, bedenk dan nog eens wat je beslissing is. Misschien verandert hij wel. Woede of boosheid, of irritatie is een goede trigger om zaken te veranderen. Maar blijven hangen in de woede en irritatie zorgt ervoor dat je beslissingen doordrenkt zijn van woede, en daardoor niet altijd goed voor een ander, of voor de wereld zijn.

Breng je jezelf vanuit die irritatie naar een goede mentale staat, dan neem je een betere beslissing. Een besluit dat zijn grondslag vindt in positiviteit. En daardoor een positieve weerklank heeft. Een besluit dat goed is voor jezelf, goed voor een ander, en goed voor de wereld.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel