artikel

Zo regel je een hoger salaris

Persoonlijke groei

Nee, geld is niet belangrijk. Maar de dingen die je ermee kunt doen wel.

Zo regel je een hoger salaris

Niemand zegt nee tegen een hoger salaris. Toch is het voor de meeste mensen best lastig om opslag te vragen. Lang niet iedereen is een goede onderhandelaar. Onderhandelingsdeskundige Michael Wheeler (Harvard Business School) geeft acht tips om salarisonderhandelingen tot een goed eind te brengen:

  1. Staar je niet blind op klinkende munt alleen. Er kunnen behalve je basissalaris ook andere interessante vormen van beloning zijn, zoals bonussen, een andere invulling van je baan, je werkruimte, vakantiedagen, flexibelere werkuren enzovoort.
  2. Leg de lat hoog. Check wat de mensen met jouw functie maximaal verdienen en bedenk argumenten waarom jij dat salaris zou moeten hebben.
  3. Vind een goede balans. Toon enthousiasme zonder hebzuchtig over te komen. Wees duidelijk zonder gretig te zijn. Leidinggevenden geven eerder opslag aan iemand die ze mogen: promoot jezelf zonder onsympathiek over te komen.
  4. Hou rekening met de belangen en positie van je chef en/of werkgever. Niet alles kan.
  5. Heb je antwoord klaar op tegenargumenten. Maak een lijst van mogelijke tegenwerpingen en bedenk daar solide antwoorden op (die bovendien geen irritatie wekken).
  6. Met een vriend bijvoorbeeld. Als je je vriend niet kunt overtuigen, lukt dat ook niet bij je werkgever.
  7. Zorg voor een strategische timing. Dat wil zeggen op een tijdstip waarop je chef echt even tijd heeft en geen andere dingen aan zijn hoofd heeft. Dus niet op maandagochtend of vrijdagmiddag.
  8. Zorg dat je in goede conditie bent. Fysiek (goed uitgerust) en mentaal (neem even een rustmoment om te ontspannen voordat je het gesprek in gaat).

Bron: Business Insider

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

 

Reageer op dit artikel