artikel

Geef tegengas aan tijdvreters

Persoonlijke groei

Je kent ze wel, de tijdvreters, van die kruiperig-vriendelijke types op kantoor die ellenlange gedetailleerde verhalen vertellen, je non-verbale drukdrukdruk-signalen niet oppikken, aan je blijven trekken tot je ze gelijk geeft en alle positieve energie uit je zuigen. Maar: is je al eens opgevallen dat ze zich niet tegenover iederéén zo gedragen? Ze hebben een feilloze neus voor ‘zachtaardige’ collega’s. Stel tegenover deze mensen vriendelijk maar resoluut je grenzen.

Geef tegengas aan tijdvreters

Grenzen aangeven

  • Allereerst: kén je grenzen. Je wordt ze vaak pas gewaar als mensen ze overschrijden, of als je merkt dat je tijd verspeelt aan dingen die je niet belangrijk vindt.
  • Leer jezelf consistente (non-verbale) gedragskenmerken aan waarmee je aangeeft dat het mooi is geweest zo. Bijvoorbeeld: een stap naar voren doen als iemand zich agressief gedraagt. Een handgebaar waarmee je duidelijk maakt dat het gesprek over is. De telefoon opnemen als die overgaat terwijl de tijdvreter je tijd weer eens staat te op te vreten.
  • Blijf respectvol, om de relatie niet te schaden. Stel het gesprek bijvoorbeeld vriendelijk uit. ‘Leuk je te zien! Maar kunnen we het hier later over hebben? Ik heb nu geen tijd.’ ‘Ik begrijp dat je kwaad bent. Laten we er een keer over praten als we allebei rustiger zijn.’ Dat soort dingen.

Misschien labelen mensen je in eerste instantie als ‘saai’ of ‘geen lol mee te beleven’. Het zij zo. Uiteindelijk gaan ze je respecteren als je consistent grenzen stelt – zodat jij minder last hebt van die tijdvreters.

Bron: Management Issues

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Eerdere relevante artikelen:

Reageer op dit artikel