artikel

Waarom verlies zwaarder weegt dan winst

Persoonlijke groei

In het menselijk brein weegt het verlies van iets dat we al hebben zwaarder dan het krijgen van iets nieuws. Dit zogeheten endowment- (of bezits)effect betekent dat een verlies minstens tien keer zo hard aankomt als iets winnen. Dit kan ertoe leiden dat u net zo hard werkt om een verlies van 100 euro te voorkomen als om 1000 euro binnen te halen.

Waarom verlies zwaarder weegt dan winst
We werken harder om verlies te voorkomen dan om winst te maken

Het endowmenteffect is met name sterk aanwezig als er al grote investeringen in het spel zijn (zowel qua geld als reputatie) en er meer financiering nodig is om het project voort te zetten. Die investeringen staan bekend als niet-recupereerbare kosten en ze vormen een groot obstakel voor het afblazen van desastreuze beleidsbeslissingen of projecten. Een goed voorbeeld is het Iridiumprojectvan eind jaren 1990, toen Motorola steeds meer geld bleef pompen in een schrikbarend duur satellietnetwerk dat wereldwijde telefoondekking mogelijk moest maken, terwijl de ook toen al veel goedkopere mobiele telefoontechnologie in razend tempo voet aan de grond kreeg.

Het Gell-Mann-geheugenverlieseffect

De term ‘Gell-Mann-geheugenverlieseffect’ werd voor het eerst gebezigd door de Amerikaanse auteur Michael Crichton. Dit effect werkt als volgt. U slaat een vaktijdschrift open en komt een artikel tegen over een onderwerp waar u zelf veel van weet, laten we zeggen, het stellen van doelen. Als u het artikel uit heeft, concludeert u dat de schrijver er niets van begrepen heeft en in het duister tast omtrent de feiten en kwesties die een rol spelen. Vervolgens slaat u de pagina om en leest het volgende artikel en de rest van het tijdschrift alsof de andere artikelen wel betrouwbaar en met kennis van zaken geschreven zijn.

Waarom slimme mensen domme dingen doen

Het Gell-Mann-geheugenverlieseffect is gebaseerd op het idee dat veel van de informatie die u zonder enige reserves tot u neemt onzorgvuldig, verdraaid of zelfs fout is. Deze kennis zet een domper op uw vermogen tot innoveren; veel van wat u weet, blijkt niet waar te zijn en dit besef leidt weer tot groepsdenken en perkt uw blik op de wereld in.

Bron: Uitstekend

Door: Paul Rulkens

Het boek: Uitstekend

Paul Rulkens heeft op basis van zijn uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van uitmuntend presterende organisaties en personen een gids geschreven die bol staat van bewezen, praktische ideeën. U hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Of u nu manager, directeur of een specialist met aspiraties bent, met Uitstekend legt u de lat nog een stuk hoger, stelt u een nieuwe norm en tilt u uzelf én uw organisatie snel naar een hoger niveau van zakelijk en persoonlijk succes.

Reageer op dit artikel