artikel

Bied ondersteuning, ga niet de strijd aan

Persoonlijke groei

Als je in een competitieve omgeving werkt heb je misschien het gevoel dat er niets is wat je kunt doen, maar feitelijk is het zo dat wanneer je ondersteuning biedt aan de mensen om je heen je ook jezelf helpt.

Bied ondersteuning, ga niet de strijd aan
Met ondersteuning help je jezelf en de ander

Je brengt immers op een actieve manier veranderingen aan in een competitieve
cultuur. Omdat de omgeving jou misschien geen steun biedt betekent dat nog niet dat je zelf geen steun kunt verlenen. Als je het gevoel hebt dat je wordt meegezogen in een cultuur waarin er veel wordt geroddeld over collega’s en iedereen alleen maar kritiek levert, zal dit je eigen zelfvertrouwen ondermijnen. Vergelijken en wedijveren heeft geen positieve uitwerking op het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

We zeggen niet dat je dan maar valse complimenten moet gaan uitdelen, we willen je slechts aanmoedigen om oprecht te zijn. Let meer op je collega’s (in plaats van dat je je zorgen maakt om jezelf). Als je merkt dat een timide persoon in staat is om zich ook maar een klein beetje te verweren tegen die persoon op kantoor die altijd iedereen pest, laat hem dan weten dat je dat hebt opgemerkt en dat je hem daarom bewondert.

Ondersteuning helpt

Doe niet mee aan geroddel en maak ook geen kritische opmerkingen over anderen. Als iemand gestrest is doe dan iets om hem te helpen en ondersteuning te bieden. Haal bijvoorbeeld een kop thee voor hem of maak hem aan het lachen.

‘Ieders loopbaan is doordrenkt van ambitie en daarom blijven mensen zichzelf maar met anderen vergelijken en gaan ze de strijd aan’, zegt Flacks, die bij verschillende organisaties mensen traint en acteerworkshops geeft. ‘Als we leren om elkaar aan te moedigen krijgen we ook een veel beter gevoel over onszelf. We hoeven helemaal niet de strijd met elkaar aan te gaan. Ik heb gemerkt dat mensen enorm kunnen veranderen in een werkomgeving waar sprake is van ondersteuning. Ze stralen dan. Ze krijgen weer een goed gevoel over zichzelf.’

Bron: Echt Zelfvertrouwen

Cover Echt Zelfvertrouwen

Echt Zelfvertrouwen

Het boek: Echt Zelfvertrouwen
Hoeveel zelfvertrouwen heb jij? Van binnen denk je waarschijnlijk dat je met een beetje meer zelfvertrouwen beter in je vel zou zitten en dat je dan alles zou kunnen bereiken waar je van droomt. Maar er is altijd iets dat je tegenhoudt. Dus, hoe kun je leren meer op jezelf te vertrouwen?

Reageer op dit artikel