artikel

Hou succes buiten de deur: 10 tips

Persoonlijke groei

Niet iedereen wil succesvol worden. Veel mensen zijn namelijk op dagelijkse basis bezig om hun kansen op succes flink te verkleinen. En om de kans op mislukking nog wat groter te maken, zijn hier 10 tips.

Hou succes buiten de deur: 10 tips
Neem nooit verantwoordelijkheid. Nooit.
 1. Geef op
  Als iets lekker gaat, en er zit een stijgende lijn in de activiteiten, dan is dat niet de bedoeling natuurlijk. Wacht daarom op dat kleine foutje dat geheid gaat komen, en geef dan onmiddellijk op. Want als er ook maar iets niet lekker gaat, dan moet je stoppen. Doorzetten kan de kans op succes immers vergroten.
 2. Doe het alleen
  Vraag geen hulp. Nooit. En mocht je toch mensen om je heen hebben die je ongevraagd advies geven, doe er dan vooral niets mee. Want stel je voor dat je hulp van anderen accepteert en het opeens wel begint te lopen, dat zou verschrikkelijk zijn, toch?
 3. Wees sacherijnig
  Doe alles wat je doet met tegenzin. Want plezier hebben in wat je doet verhoogt de kans op succes. Ga dus elke dag kwaad naar je werk, begin al te tieren als je met je werkzaamheden begint, en klaag vooral door in de pauzes, dan weet je zeker dat het niks wordt. En dat wil je zo houden.
 4. Wees ondankbaar
  Verguis wat je al hebt bereikt, en kijk met jaloezie naar wat anderen wel hebben. Beloon jezelf vooral niet voor de resultaten die je al hebt bereikt, maar breek ze af.
 5. Wees te perfectionistisch
  Ook al lijkt het goed, het is het niet. Er is altijd wel iets op aan te merken, overal op: op resultaten, op gedrag, op het weer, op alles. Blijf dat doen, want dan ervaar je nooit een succesgevoel.
 6. Wijs verantwoordelijkheid af
  Je bent niet verantwoordelijk, nooit. Niet als het niet goed gaat, maar zeker niet als het wel goed gaat. Alles is de schuld van iemand anders, en je kunt er vooral niets aan doen. Blijf alle verantwoordelijkheid structureel afwijzen, zodat het succes jou nooit aangerekend kan worden.
 7. Stel alles uit
  Maar dan ook alles. Doe niks vandaag wat morgen of overmorgen door iemand anders gedaan kan worden. Gewoon niet aan beginnen, en uitstellen die handel.
 8. Wees angstig
  Angst is een goede raadgever om succes te vermijden. Als iets moeilijk, gevaarlijk, of risicovol lijkt, dan is het in het echt waarschijnlijk nog veel erger dan je gedacht had. Laat je leiden door angst, dan blijft succes ver weg!
 9. Laat je afleiden
  Als je je aandacht richt op dat wat je zou moeten doen, dan loop je het risico dat je het op een goede manier afkrijgt. En dat zou succes betekenen. En iets ergers dan dat is er niet. Doe dus vooral andere dingen die nergens aan bijdragen. En hou vol!
 10. Begin niet
  Als je niet begint, kun je ook niet eindigen. Dus ook niet succesvol eindigen. Elke reis naar succes begint met een eerste stap. De beste manier om succes te voorkomen is dus de eerste stap niet zetten.

Als het met deze tips nog niet lukt om onsuccesvol te blijven, dan zou je ook nog kunnen overwegen om jezelf te vergelijken met anderen die ergens beter in zijn dan jij. Die vergelijking laat je negatief uitvallen voor jezelf, en dus hoef je niet te beginnen. Zo zorg je ervoor dat het falen binnen handbereik blijft, en succes buiten de deur!

Veel succes!

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

 

Reageer op dit artikel